OIGHJBIUKNLMÑ

Páginas: 12 (2800 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014
LA SOFÍSTICA http://www.alcoberro.info/planes/socrates.htm
Conceptes centrals de la Sofística:
La sofística és el moviment cultural determinant del segle V aC. Es pot considerar com el triomf de la democràcia, perquè posa el debat com a centre de la vida de la ciutat. Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat ensenyant els joves rics a discutir a l'àgora i cobraven perfer-ho. L’ideal grec és el de bastir una ciutat dominada per la saviesa i els sofistes són l’expressió d’aquest ideal. Els sofistes s'interessaven essencialment per l’home (és a dir el ciutadà) i pels problemes de retòrica i de dret, en la mesura que s’interessaven sobretot pel problema de la convivència.
Defensaven una teoria relativista sobre el món que per a ells era consubstancial amb lademocràcia. Tot són opinions i tant li fa una opinió com l'altra si s’argumenten d’una forma coherent, perquè al cap i a la la democràcia no és un món de certeses científiques sinó un contrast continuat de parers. L'important és que la convivència en la ciutat estigui ben afermada i que es respecti la diversitat d’opinions i d’interessos, (que és tant com respectar la diversitat dels humans). Peraixò cal que els diversos parers estiguin ben argumentats i que siguin capaces de persuadir, tot i que no siguin "veritat" en el sentit que un científic donaria a aquest mot.
La sofística és un moviment cultural amb molts autors i constitueix una expressió de democràcia, en la mesura que la democràcia significa pluralisme de les opinions i llibertat d’expressió. Les seves tesis essencials podenresumir-se de la següent manera.
NIHILISME ONTOLÒGIC: No existeix un ésser substancial i permanent al canvi.
FENOMENISME: L’aparença és l’única forma de ser real.
SUBJECTIVISME: L’home és l’únic criteri de veritat dels judicis.
SENSISME: L’experiència és l’única font de coneixement.
ESCEPTICISME: No existeix veritat universal: Tot pot ser a la vegada veritable i fals
CONVENCIONALISME: Lasocietat no és un fet natural sinó que és el resultat d’un pacte
POSITIVISME: Les lleis jurídiques i morals han estat dictades pels homes, no pels déus.
RELATIVISME: Les normes socials estan en funció de cada societat: de cada època i dels interessos de cada moment
 
AMBIENT SOCIAL DE LA SOFÍSTICA .
La paraula sofística ve del grec sofos: "savi". Aquesta paraula al s.V a.C. no tenia cap sentitdespectiu. Volia dir, simplement, un professional de l´ensenyament. La paraula "sofista" passa a tenir un sentit de menyspreu a partir de Sòcrates que els considera uns manipuladors de la democràcia i que afirma que els sofistes no es preocupen de la veritat sinó del poder. A partir de la mort de Sòcrates, la sofistica és vista com un fals coneixement:
Plató anomena els sofistes: negociants del’ànima.
Xenofont diu que: empren els discursos per enganyar i els usen per enriquir-se.
Aristòtil, finalment, afirma que: la sofistica dóna només una aparença de saber.
Per tant, es pot considerar que hi ha dos moments en la valoració del moviment sofista:
1.- Al seu moment històric (s.V) són considerats simplement uns professionals del saber.
2.- En canvi, a partir de la mort de Sòcrates idurant tot el s.IV, reben la crítica dels que els consideraren causants de la crisi social i de l’esfondrament dels valors del s.V (finals), que es produeix quan Atenes perd les Guerres del Peloponès (contra Esparta).
Els sofistes eren un grup de professionals de l´ensenyament que anaven de ciutat en ciutat ensenyant als joves les tècniques de retòrica i de política, i cobraven importantsquantitats per fer-ho. A Grècia la participació en la política és obligatòria, per tant els que coneixen les tècniques d´expressió, de retòrica, tenen un avantatge sobre els que no les coneixen. Els fills dels rics que poden pagar un sofista estan millor situats per acudir a l'Àgora. Des d´aquest punt de vista es pot considerar la sofística com un símptoma de crisi, de decadència de la democràcia....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS