okitdfsrs

Páginas: 11 (2666 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2014
Text 1

Tractat de reunificació d'Alemanya signat el 5 de maig de 1990

Art. 1. L'Alemanya unificada comprendrà el territori de la RFA, de la RDA i el conjunt de Berlín. Les seves fronteres seran les fronteres de la RFA i de la RDA i es faran efectives a partir de l'entrada en vigència d'aquest tractat. (...) L'Alemanya unificada i la República de Polònia confirmaran la frontera existententre elles mitjançant un tractat en virtut del dret internacional. L'Alemanya unificada no té cap reivindicació territorial sobre altres Estats i no en formularà cap en el futur.

Art. 4. L'Alemanya unificada i l'URSS reglamentaran mitjançant un tractat les condicions i la durada de la presència de les forces soviètiques al territori de l'actual RDA i de Berlín, així com les condicions de retiradade les seves forces armades, que s'haurà d'haver acomplert totalment abans del final de l'any 1994.

Art. 6. El dret de l'Alemanya unificada de pertànyer a les aliances amb tots els drets i obligacions que en deriven no queda afectat pel present tractat.

Potències guanyadores de la Segona Guerra Mundial i les dues Alemanyes

Text 2

Pèrdua de fe

Gairebé ningú ja no hi creia (en elsrègims comunistes de l'Est), ni tan sol els qui els governaven. Sens dubte, es van sorprendre quan les masses van abandonar finalment la passivitat i van manifestar la seva dissidència. (...) En el moment de la veritat, cap govern d'Europa oriental no va ordenar a les seves tropes que disparessin. Llevat de Romania, tots abdicaren pacíficament. Potser no haurien pogut recuperar el control, però ni tansols ho van intentar. Enlloc no hi va haver un grup de comunistes radicals que es preparés per morir al búnquer de la seva fe, ni tan sols per l'historial no gens negligible de quaranta anys de govern comunista en uns quants d'aquest estats. Què haurien hagut de defensar? ¿Sistemes econòmics, la inferioritat dels quals respecte dels seus veïns occidentals saltava a la vista? ¿Sistemes endecadència que havien demostrat que eren irreformables, fins i tot allà on s'havien fet esforços seriosos i intel·ligents per reformar-los? ¿Sistemes que havien perdut clarament la justificació que havia servit de suport als quadres en el passat: que el socialisme era superior al capialisme i que estava destinat a reemplaçar-lo? ¿Qui podia continuar creient-s'ho, encara que hagués semblat plausible en elsanys quaranta i fins i tot en els cinquanta?

(...) Tant a Europa com a la Unió Soviètica, els comunistes que s'havien mogut per les seves velles conviccions eren ja una generació del passat (...) per a la majoria, el principi legitimador d'aquests estats era poc més que retòrica oficial o anècdotes de vells.
Text 1

Tractat de reunificació d'Alemanya signat el 5 de maig de 1990

Art. 1.L'Alemanya unificada comprendrà el territori de la RFA, de la RDA i el conjunt de Berlín. Les seves fronteres seran les fronteres de la RFA i de la RDA i es faran efectives a partir de l'entrada en vigència d'aquest tractat. (...) L'Alemanya unificada i la República de Polònia confirmaran la frontera existent entre elles mitjançant un tractat en virtut del dret internacional. L'Alemanya unificada noté cap reivindicació territorial sobre altres Estats i no en formularà cap en el futur.

Art. 4. L'Alemanya unificada i l'URSS reglamentaran mitjançant un tractat les condicions i la durada de la presència de les forces soviètiques al territori de l'actual RDA i de Berlín, així com les condicions de retirada de les seves forces armades, que s'haurà d'haver acomplert totalment abans del final del'any 1994.

Art. 6. El dret de l'Alemanya unificada de pertànyer a les aliances amb tots els drets i obligacions que en deriven no queda afectat pel present tractat.

Potències guanyadores de la Segona Guerra Mundial i les dues Alemanyes

Text 2

Pèrdua de fe

Gairebé ningú ja no hi creia (en els règims comunistes de l'Est), ni tan sol els qui els governaven. Sens dubte, es van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS