okkkkk

Páginas: 4 (803 palabras) Publicado: 8 de junio de 2013
Bonaventura Carles Aribau i Farriols (Barcelona, 4 de novembre de 1798 - ídem, 27 de setembre de 1862 va ser un escriptor, economista, polític, taquígrafi funcionari català. Era fill d'uncomerciant.
Amb una curiositat intel·lectual tremenda, va estudiar retòrica i poètica al seminari, així com també hidrostàtica, estàtica i física experimental a la Junta de Comerç. Amb només 19 anys va fundarla Societat Filosòfica l'any 1817 i va publicar Ensayos poéticos. Escrigué textos en castellà, català, llatí i italià. Es lliurà a la literatura i al periodisme, sent cofundador i redactor d'ElEuropeo (1823).
L'any 1820, va participar de manera entusiàstica a la revolució que va iniciar elTrienni Liberal de Riego. Aleshores va col·laborar amb el Diario Constitucional tot iniciant-se en elperiodisme, i també s'inicià en política a l'esdevenir secretari de laDiputació de Lleida En aquella època va entrar com a membre de l'Acadèmia de les Bones Lletres (1820) i el 1823 era un dels cofundadori redactor d'El Europeo.
Resident a Madrid des de 1826 per treballar com a home de confiança a la casa de comerç de Gaspar Remisa i Miarons; va escriure a El Corresponsal, diari proteccionistafundat el 1839 pel mateix Remisa, així com a La Nación i a La España Va fundar la Biblioteca de Autores Españoles juntament ambRivadeneyra i va preparar-ne algunes obres de Cervantes i Moratín
A partirdel 1837 el seu fervor liberal es va situar a les files del Partit Moderat, però oposant-se sempre a la dretanització que exigia l'ala dels antics carlins: de fet el1844 era dels que es negava amodificar la Constitució de 1837. Va ser nomenatdirector general del Tresor el 1847, de la Junta de Duanes i Aranzels el 1850 i de Cases de Moneda, Mines i Propietats de l'Estat el1852; a més, també va sersecretari de la Intendència de la Casa Reial i Patrimoni el 1857 i bon amic de l'economista Lluís Maria Pastor i Rodríguez.













Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • okkkkk

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS