Olaaa

Páginas: 2 (385 palabras) Publicado: 18 de abril de 2012
ESPINETA

L' espineta és un instrument musical de corda pinçada dotat de teclat. Hi ha dos tipus diferents d'espinetes: les poligonals i les travesseres:
* L’espineta poligonal presenta unaforma de la taula harmònica i de la caixa de ressonància de tipus poligonal irregular (d'aquí el seu nom), en alguns casos podia tenir una forma rectangular. Aquest tipus d'instruments eren moltlleugers i dotats d'un sol registre. Era instrument típicament italià, amb d'un timbre més fosc que el clavicèmbal. La seva extensió era de quatre octaves o poc més. El seu ús va ser especialment ampli alssegles XVI i XVII; posteriorment, va ser l'altre tipus d'espineta el més emprat.

* L'espineta travessera pot ser considerada com un clavicèmbal de dimensions reduïdes. També té un sol registre de, però les cordes determinen un angle agut en relació a la línia del teclat. Es coneix, també, com a épinette à la française, i els alemanys en deien d'ala d'ocell, per la forma vist des de sobre.Els constructors principals d'aquesta tipologia van ser francesos i flamencs. Igual com succeeix en el cas del clavicèmbal, un dels ponts es situa damunt de la taula de ressonància i l'altre a sobre delclaviller. El seu timbre és més metàl·lic que no pas el del clavicèmbal i que el del primer tipus d'espineta. Tot i que sigui una diferència potser menor, aquest tipus d'espineta posterior, ja sempretenia potes pròpies, mentre que la poligonal era un instrument de sobretaula; això mostra un canvi en els hàbits i en el tipus d'ús de l'un i de l'altre: la forma de fer música al voltant d'una tauladamunt de la qual es podia posar l'espineta era més pròpia del segle XVI i primera meitat del XVII que no pas de temps posteriors. A diferència del clavicèmbal i fins i tot del virginal, elscompositors no li van dedicar un repertori propi; més aviat va fer seves moltes transcripcions i arranjaments de música per a clavicèmbal, especialment de danses i de cançons; a més, va ser un acompanyant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Olaaa
  • olaaa
  • olaaa
  • Olaaa
  • Olaaa
  • olaaa
  • olaaa
  • olaaa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS