oliii

Páginas: 10 (2332 palabras) Publicado: 3 de abril de 2014
- EVOLUCIÓ I DEPRESSIÓ ECONÒMICA
El període d’entreguerres va durar des del 1918 fins al 1939. Va tenir tres fases principals:
1. La crisi i la recuperació de la post-guerra.
2. La expansió econòmica des del 1920 fins al 1929, coneguda per tothom com els “feliços anys 20”.
3. El crack del 29 i la gran depressió econòmica.
Crisi i recuperació de la post-guerra
La crisi que es va patir aEuropa després de la Primera Guerra Mundial, acabada l’any 1918, va ser especialment forta per a Alemanya. Aquesta no va poder ensortir-se de la crisi per ella mateixa. Per ajudar-la, es va haver de crear un pla, anomenat el Pla Dawes, el qual va ser establert el 9 d’abril del 1924. Servia per aconseguir que els aliats vencedors de la Primera Guerra Mundial, sobretot Gran Bretanya, França i elsEstats Units, aconseguiren les seves reparacions de guerra establertes en el Tractat de Versalles. A la vegada, es buscava estabilitzar l’economia a Alemanya.
El crack del 29
Va ser la crisi en que van acabar els feliços anys 20, va esclatar el 24 d’octubre de 1929. El detonant d'aquesta crisi va ser la caiguda de la borsa de Nova York. Es va donar una pèrdua vertiginosa del valor de les accions queva motivar una reacció en cadena en el sistema financer, amb nombrosos bancs que van començar a fer fallida. Aquest esdeveniment d'enorme magnitud, va desestabilitzar les estructures de l'economia capitalista mundial.
Les conseqüències van ser les següents: La desocupació, l'absència de crèdits i escassa circulació monetària, l'abandonament per part de les nacions de la fixació de les sevesmonedes en relació a l'or, es va instal·lar el proteccionisme i el nacionalisme econòmic, la desintegració econòmica internacional.
6.4. Si hi ha molta quantitat d’un producte en el mercat, els preus baixen. Per què?
Per a que torni a pujar la seva demanda i es puguin vendre tots aquests productes.
6.5. En què va consistir fonamentalment la crisi de 1929?
En la caiguda en picat del valor de lesaccions de la borsa de Nova York. Tothom volia vendre-les, i per tant, ja no valien res. Moltes persones i empreses van perdre així tot el seu capital, i es va produir una crisi industrial.
6.6. Quines conseqüències va tenir la crisi del 1929?
Aquesta gran crisi econòmica, va comportar a una enorme crisi social, i per tant, un fort desprestigi per al capitalisme com a sistema econòmic.

- ELSTOTALITARISMES
Els totalitarismes eren doctrines polítiques que concebien l'Estat com a valor absolut. El totalitarisme es caracteritza per eludir les normes bàsiques del modern Estat de Dret i no contemplar la separació de poders. Els Estats totalitaris exerceixen un control total de la població i de totes les institucions mitjançant la propaganda i la policia, la violència.
Quins eren elsmoviments totalitaris?
1. El feixisme Italià  Per Benito Mussolini
2. El nazisme Alemany  Per Adolf Hitler
3. El stalinisme a Rússia  Per Josif Stalin
Quines eren les seves característiques?
Eren antidemocràtics, antiliberals i no defensaven la igualtat entre les persones, encara que van utilitzar la democràcia per poder arribar al poder. Defensaven el col·lectiu i rebutjaven de l’individu, unapersona no tenia cap tipus de valor.
Els règims totalitaris tenien un objectiu en comú, que pretenien controlar totalment la societat, la política, l’economia, la cultura... Era totalment necessari separar la raça, la nació, la classe, etc.

- DICTADURES I FEIXISMES
Els acords del Tractat de Versalles no van satisfer a tots els països afectats. Alemanya se sentia humiliada per les exageradesreparacions de guerra que havia de pagar.
Moltes persones que es van enriquir amb el negoci de les armes, contrastaven amb la pobresa dels antics combatents. Molta gent culpava la democràcia parlamentària de la pobresa en què es vivia. D’aquesta manera va créixer el suport a partits i sindicats antidemocràtics com per exemple el feixisme, que es tractava d’un moviment polític i social de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • oliii
  • Oliii
  • oliii
  • oliii
  • oliii
  • oliii
  • Oliii
  • OLIII

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS