Olita

Páginas: 12 (2759 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2014

TREBALL INDIVIDUAL SOBRE L'UNIVERS




Definicions:


Galàxia: Són enormes conjunts d'estrelles i de núvols de gas i pols agrupats tots entorn d'un centre comú.

Cúmuls-estelars: Són grups locals de estrelles atretes entre elles per la força gravitacional.

Matèria fosca: És un tipus de matèria hipotètica de composició desconeguda que es pot inferir a partir dels efectesgravitatoris sobre la matèria visible.

Pols còsmic: És un tipus de pols composta per partícules en l'espai. La pols còsmica es classifica segons la seva ubicació astronòmica, pot ser pols interfalàctica, pols interestel.ar o pols interplanetària.

Nebuloses: És una regió delmedi interestel.lar format per gas i per pols. Són el lloc dels quals neixen les estrelles per fenòmens de condensació iagregació de matèria.

Nebuloses planetàries: És una nebulosa d'emissió formada per gas incandescent i plasma ionitzat en un objecte astronòmic gasós format a partir de l'expulsió de les capes externes d'una estrella de massa baixa.

Big-bang: És una teoriaa científica que trata de explicar el origen del Univers a partir de una gran explosió i també al paradigma cosmológic que explica l'origen il'evolució.

Protoestrella: Periode de formacio d'uan estrella desde que un núvol molecudar escomença a contraures fins que l'estrella alcança la forma principal en el diagrama.

Estrella: Esfera astronómica de plasma que brilla amb llum propia i que es mante grácies a la força de la gravetat.

Gegant estrella: Formació d'estrella superior a la forma principal, és més lluminosa i amb un radimolt més gran però amb la mateixa temperatura superficial.

Nucleosíntesi: La nucleosíntesi és el procés de creació de nous nuclis atòmics a partir dels nucleons preexistents (neutrons i protons) per generar tota la resta de elements de la taula periòdica.

Supernova: És una explosió estel.ar més energètica que una nova, és l'última forma d'un estel en la seva evolució. Emiteixen radiacionselectromagnètiques i la seva brillantor augmenta al máxim.


Forat negre: És un cos amb un camp gravitatori molt gran, són negres ja que no es pot esccapar cal radiació lluminosa ni electromagnètica.

Pulsar: És una estrella de neutros que emeteix una radiació molt intenta periódica ja que tenen un gran camp magnétic.

Quàsar: És una classe de galàxia amb un nucli actiu, aparentment parèix unaestrella dèvil però té una emissió energética molt intensa.

Estrella de neutrons: És un tipus d'estrella composta per el residu que queda tras l'explosió de la Supernova. Té neutrons a densitats molt altes.

Asteroide: És un objecte sòlid, compost per roca i metalls. Orbita al voltant del Sol i es pot considerar com a un planeta menor.

Cometa: És un cos celeste sòlid que forma part delSistema Solar. La majoria dels cometes són destruïts per l'acció de la gravetat del Sol ja que són molt menuts.

Planeta: És un cos sòlid celeste sense llum pròpia que es fqa visible per la llum que reflecteix, gira al voltant d'una estrella. Té forma esfèrica i és l'element princial dins de la seva òrbita.

Planeta nan: És un conjunt d'astres definit per ser un objecte en òrbita, per tindrela seva pròpia força gravitacional, per no se run satèl.lit i per no haver esvaït gravitatòriament de la seva òrbita altres cossos veïns.


La nostra galàxia, la via làctia

1.Quina forma té la nostra galàxia?

És una galàxia molt gran, en forma d'espiral i pot tindre uns 100.000 milions d'estrelles. Medeix uns 100.000 anys llum de diàmetre i te una massa de més de dos billons de vegadesla del sol. El centre de la galàxia te forma llargada, es abultat, groc i molt brillant. Prop d'ell es troben les estrelles mes velles i grogues, del centre naixen quatre braços formant un disc que gira en l'espiral, en els braços estan les estrelles més joves. La seua gravetat es molt poderosa, atrau a altres galàxies propera mes menudes.

2.On es troba el nostre sol ?
Es troba en un dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Olitas
  • Olita
  • Olita
  • Olita
  • Olita
  • ciencias oliticas
  • olita de mar
  • P Olitica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS