Olympe de Gouges (CAT)

Páginas: 3 (580 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014


Marie Gouze (Montauban, 7 de maig de 1748 – París, 3 de novembre de 1793), més coneguda com Olympe de Gouges, va ser una discreta escriptora francesa, que destacaria per ser l’autora, l’any1791, de la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana.

Nascuda a Montauban, en una família humil, de pare carnisser i mare rentadora, es casaria molt jove i quedaria vídua en poc temps amb unfill al seu càrrec. El 1788 es traslladaria al París pre-revolucionari on es canviaria el nom i emprendria una discreta carrera literària redactant obres de teatre, tot i l’escassa educació que haviarebut. Amb els diners que guanyava, gairebé no podia ni tan sols mantenir-se.
El 1789 s’abocaria a la Revolució francesa defensant una monarquia moderada. Va ser en aquest període quan va escriure ungran nombre d’articles, manifestos i discursos (uns trenta en total). El seu pensament, propi de la Il·lustració, ja havia quedat reflexat abans en algunes de les seves obres deteatre com L’esclavitud dels negreson criticava amb duresa l’esclavitud. Dels revolucionaris, n’admirava personatges com Mirabeau i La Fayette.

El 1791 va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i laCiutadana com a reacció a la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà que només reconeixia la condició de ciutadania als homes i deixava les dones en una manifesta situació d’inferioritat.

Seguintla línia de Montesquieu, defensaria la separació de poders sense contradir-se amb el fet que el 1793 iniciés la defensa de Lluís XVI i s’oposés a la política de Robespierre i Marat. Per les sevesidees polítiques seria guillotinada el 3 de novembre de 1793, acusada de ser l’autora d’un cartell de propaganda girondina.


A favor de les dones, durant la Revolució Francesa va mostrar suport alrei i per tant a la reialesa. I fou aquest el primer motiu que li portà, quasi bé, a perdre el cap. Un dia un dels seus enemics l’agafà per darrere estirant dels seus cabells i cridant:
-Qui vol...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Olympe de Gouges
  • Olympe De Gouges
  • Olympe De Gouges
  • Olympe de Gouges
  • Tica Olympe De Gouges Copia
  • Olympe De Gouges
  • olympe de gouges
  • Olympe De Gouges

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS