opera

Páginas: 5 (1041 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
Tristá i Isolde

Tristan i Isolde (Tristany i Isolda) és una òpera en tres actes de Richard Wagner amb llibret del mateix compositor. El llibret d'aquesta òpera, que es considera una de les més representatives de Wagner, té l'interès de que no es basa només en el relat de Gottfried von Strassburg de l'any 1210, sinó també en l'amor que Wagner sentia per Mathilde Wesendonck, que d'altra bandaera l'esposa del seu protector, el banquer Wesendonck, a la qual també va dedicar els Wesendonck Lieder.
Però tornem a Tristan i Isolde. La seva estrena va tenir lloc al Teatre de la Cort de Munic el 10 de juny de 1865, ia Espanya es va estrenar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el 8 de novembre de 1899.
Tristan und Isolde és un drama romàntic amb tots els requisits, tenint una de lespartitures més belles escrites per Wagner. Abans de passar a escoltar alguns dels passatges més significatius, anem a explicar l'argument de l'obra.


Personatges principals:

Marke, rei de Cornualla (baix)
Tristany, nebot de Marke i amant d'Isolda (tenor)
Isolda, Princesa irlandesa i esposa de Marke (soprano)
Brangania, donzella d'Isolda (mezzosoprano)
Kurwenal, lloctinent de Tristany (baríton)Melot, cavaller de Marke (baríton)



ARGUMENT
Temps abans de l'inici de l'acció , va tenir lloc una lluita a Irlanda entre Tristany , cavaller bretó , i Morold , un guerrer irlandès del qual Isolde , princesa irlandesa , estava enamorada . Quan Isolde arriba al camp de batalla troba al seu estimat ferit de mort , ja Tristan greument ferit . Isolde pensa matar Tristan , però , finalment ,en comptes de fer-ho porta al seu palau i ho cura de les ferides. Malgrat aquest gest , Tristan no va mostrar cap afecte per la que li va salvar la vida , i una vegada reposat de les seves ferides va tornar a Cornualla , on li va parlar al seu tio , el rei Marke , de les qualitats d'Isolde com a futura esposa del ancià rei . Marke decideix casar-se amb ella i mana al mateix Tristan a buscar-la.
Enaquest moment , durant la travessia en el vaixell que porta a Isolde a Cornualla per casar-se amb el rei Marke , és quan comença l'acte I de l'òpera .
Isolde espera la visita de Tristan que no obstant això no va a veure-la. Isolde , furiosa , mana a la seva donzella Brangäne a buscar , però qui va és l'escuder de Tristan , Kurwenal . Isolde decideix castigar Tristan i li demana a Brangäne queprepari un verí per matar Tristan i després prendre ella mateixa per lliurar-se d' un matrimoni no desitjat amb el rei Marke . Brangäne , que havia rebut de la mare d'Isolde una gran instrucció en l'elaboració de filtres de tot tipus , decideix no prendre part en els projectes d'Isolde , i en lloc d'un verí mortal , prepara un elixir d'amor, que quan tots dos ho beuen senten un immens amor l'un perl' altre . Quan la nau arriba a Cornualla, Brangäne i Kurwenal han d'esforçar-se per separar els dos enamorats abans que el rei Marke , que puja a bord, es doni compte de la situació que s'ha produït durant el viatge .
 
L'acte II ens situa al palau del rei Marke , aquest ha preparat una cacera i Isolde espera la visita del seu estimat Tristan . Brangäne es queda custodiant a la parella perquèno siguin sorpresos mentre ells dos es manifesten el seu amor . Aquí té lloc un meravellós duo d'amor entre Tristan i Isolde . Aquesta romàntica escena es veu interrompuda pel mateix rei Marke , que avisat pel traïdor Melot , arriba soprprendiendo la parella en una actitud clarament reveladora dels seus sentiments .
El rei se sent traït per Tristan , que li diu a ISOLDE si vol acompanyar a la mort, a la qual cosa ella respon afirmativament , com és d'esperar en tot drama romàntic .
No obstant això , en una lluita amb Melot , Tristan cau greument ferit i Isolde es desmaia de dolor .
 
El castell de Tristan és l'escenari on comença l'acte III , amb un fidel Kurwenal cuidant de Tristan , que només desperta del seu sopor per preguntar per Isolde , que ha d'arribar en vaixell fins allà ,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Operador
  • Opera
  • Operaciones
  • A Ópera
  • Opera
  • OPERAR
  • opera
  • Ópera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS