Operacio Nicolai

Páginas: 6 (1389 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
COMENTARI DE TEXT OPERACIO NICOLAI
4· Svetlana Rosenthal (documentalista Int. Comunista); Gabriel Jackson (Historiador nord-americà); Antonov Ovsienko (Historiador rus); Nora Nin (filla d’Andreu Nin); Pelai Pagès ( biògraf de Nin); Anna Murià (critica literària) ; Josep Maria Lladó (periodista); Ignacio Iglesias (ex-militant del POUM); Victor Alba (ex-militant POUM), Santiago Alvarez(Comunista); Wilebaldo Solano (ex-militant POUM); Ramon Liarte (anarco-sindicalista), Gregorio Lopez Raimundo (Comunista); Olieg Tsariov (agent del KGB); Javier Jimenez (ex-policia brigada especial), Teresa Carbó (ex militant POUM); Gregorio Peces Barba del Brio ( ex fiscal cas Nin)
Andreu Nin arriba a Moscou a l’edat de 29 anys al juny de 1921 amb una delegació de la CNT, de la qual era secretarigeneral. Els anarcosindicalistes volien veure amb els seus propis ulls els avenços de la Revolució Russa. El Moscou de la revolució sedueix Nin i aquest s’hi quedarà per treballar en el moviment comunista internacional. El Moscou que va conèixer Nin te paral·lelisme amb el d’ara i es que s’hi començava a notar els canvis produïts a causa de la NOVA POLÍTICA ECONOMICA.
Amb la mort de Lenin esproduirà un buit en el poder que farà esclatar el conflicte entre Stalin, el qual conspira per imposar la seva dictadura personal, i Trotsky, el qual es considera l’hereu dels valors de la revolució d’octubre. Entre aquest bàndols Nin escollirà el de Trotsky però al perdre aquest la guerra contra Stalin, aquest últim donarà pas a una persecució contra els trotskistes, amb lo qual Nin serà sotmès a unarigorosa vigilància i marginació política.
Nin començarà a cartejar-se amb Joaquim Maurin, el seu vell company en la CNT. Nin, desilucionat amb el panorama stalinià voldrà tornar a Catalunya. Al 1930 aconseguirà sortir a Letònia però Stalin negarà el visat de sortida a la seva família (Olga i les seves dues filles) tot i que finalment aconseguiran arribar a Letònia, on les espera Nin. Mentre queels Nin atravesen europa la policia espanyola investiga els seus arxius i Nin es declarat com a sindicalista-propagandista, molt perillós.
El 16 de setembre de 1930 arribaran a Barcelona. La espanya que troba Nin atravessa períodes de grans canvis i amb la proclamació de la II Republica i de la Generalitat Andreu Nin intentara trobar un nou camí com a activista, intel·lectual i ciutadà i tot ique sempre estarà vigilat de prop per la policia intentarà crear nuclis trotskistes però sense perdre de vista la realitat nacional de Catalunya. Fer de revolucionari no dona diners i per això Nin viurà de les traduccions del rus al català de les grans obres ruses.
Amb l’avanç del feixisme, la dreta cada cop es mes conservadora i això provocarà que l’esquerra s’acabi radicalitzant. El mesd’octubre del 1934 serà un mes molt important ja que influenciarà molt a Nin, el qual per una banda veu que Asturies s’ha convertit en un camp de batalla a causa de la revolta dels miners; i per altra banda a Catalunya Lluis Companys ha proclamat l’estat català i els militars hi responen amb canons. Amb aquest panorama Nin cada cop es troba mes allunyat de Trotsky.
En la ruptura amb Trotsky influirandefinitivament la represa de relacions entre Nin, cap de l’esquerra comunista, i Joaquim Maurin, líder del bloc obrer i camperol. L’entesa entre els dos donarà lloc a la fundació del POUM (Partit Obrer de Unificació Marxista), feta el 29 de setembre de 1935.
Companys sortirà de la presó i tornarà a presidir la Generalitat de Catalunya, abolida després del 6 d’octubre de 1934. Això serà el resultatdel triomf del Front Popular a Espanya i el Front d’esquerres a Catalunya, coalicions de les quals en forma part el POUM. El país queda políticament i emocionalment dividit: l’esquerra creu que ha arribat el moment dels grans canvis socials i la dreta, atemorida, veu en la conspiració i el cop d’estat militar l’únic mètode per tal de mantenir el seu poder.
La sublevacio del 29 de juliol a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • NICOLAI DSJS
  • Operació Bikini
  • Investigacion de operacioes
  • operacio orion
  • Investigación de operacioes
  • Max scheler y nicolai hartamnn
  • Nicolai Hermann Y La Filosofia De La Religiòn
  • Nicolai Rimsky Korsakov

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS