Oposicions infantil

Páginas: 15 (3625 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2011
TEMA 1: Característiques generals dels nens i les nenes fins als sis anys. Principals factors que intervenen en el seu desenvolupament. Etapes i moments més significatius. El desenvolupament infantil en el primer any de vida. El paper dels adults.
• Característiques generals dels nens i les nenes fins als sis anys.
Per referir-nos a les característiques generals d’un nen de 0 a 6 anys,farem un anàlisi de què és un nen. Un nen és un ésser humà global, sexuat, únic, meravellós, irrepetible, limitat i sotmès a processos de desenvolupament biològic, psíquic i social que contribueixen a la construcció de la seva pròpia personalitat, gràcies a la contínua interacció amb el medi social. Les característiques generals, per tant, són:
- Ser humà global: La manera que té de percebre el mónque l’envolta, és global, construeix els seus esquemes de coneixement a través de la dimensió biològica, psíquica i social; No hi ha cap acte corporal que no afecti a la ment ni cap acte mental que no l’afecti globalment.
- Ser humà sexuat: Les característiques pròpies de la identificació sexual condicionen el desenvolupament dels nens perquè dins la dinàmica de les relacions afectives generencomportaments que permeten i fomenten el desenvolupament en cada un d’ells.
- Ser humà únic, meravellós, irrepetible, limitat: Les experiències que el nen es procura per si mateix i que els adults els proporcionem el fan sentir, pensar i actuar d’una manera diferent a tots els altres nen. Aquesta originalitat fa que en la programació del procés d’ensenyament – aprenentatge es tingui en compte elprincipi d’individualització respectant el ritme de cada nen per conquerir la seva autonomia.
- Ser humà dinàmic, en continu desenvolupament: Des que en el quart mes de vida fetal comença el procés de mielinització, aquest ja no cessa fins a aconseguir la maduració completa. Quan neix es caracteritza pels moviments reflexos, a partir d’aquí i seguint les lleis pròxim distal i cèfalo cabdal,continua progressant en les seves adquisicions. Tal com afirma Marshall i col·laboradors, aprendre a moure’s, no és només un èxit per als bebès, també els ajuda a organitzar el món. De 0 a 2 anys han aconseguit l’equilibri i són capaços de desplaçar-se i de manejar objectes amb molta eficàcia. Apareixen tres capacitats:
o La locomotora: Inclou caminar, córrer, saltar, botar, pujar,...
oLa de manipulació: llançar, agafar, donar cops de peu, regatejar,...
o La d’estabilitat: control del cos relatiu a la gravetat, inclinar-se, estirar-se, girar-se, donar votes, regatejar, sostenir-se sobre el cap,...
Pel que a la psicomotricitat fina cal ressaltar que el nen aconsegueix llançar, agafar,... cada cop amb major precisió perquè desenvolupa la prensió voluntària passant pertres fases: prensió dinyar, pinça inferior i superior, fins que arriba a l’habilitat grafomotora. Aconseguida aquesta capacitat entra en un nou procés de desenvolupament i adquisició de capacitats manuals més fines i precises gràcies a la coordinació ocular – manual: tallar, cosir, enfilar,...
- Ser humà que construeix: Gràcies al desenvolupament físic i motor el nen interactua amb el seuentorn. Aquesta interacció li permet formular les seves pròpies hipòtesis i comprovar-les mitjançant l’exercitació d’activitats que l’ajuden a crear, a inventar noves possibilitats d’acció.
- Ser humà social: Encara que és un ésser individual, el nen crea la seva personalitat gràcies a la interacció amb el medi en què es desenvolupa, i per descomptat, contribueix al progrés de les distintescol·lectivitats de què forma part: família, escola, barri,... de 0 a 3 anys comença a treballar la seva autoestima a través de diferents tipus de relacions amb els adults, el bebè i l’objecte. En les relacions afectives que va desenvolupant a l’EI amb la figura o figures d’afecció, amb els adults i amb els iguals en nen construeix consciència del seu ser. Per tant, és lògic afirmar que els processos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • oposicions mossos
  • oposicions
  • infantil
  • Infantil
  • infantil
  • infantil
  • infantil
  • Infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS