Orígens i consolidació del catalanisme

Páginas: 5 (1038 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
catalORIGENS I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME
Va iniciar-se al S. XX com a moviment cultural de recuperació de la llengua i la cultura. Gran interès per la història, la literatura, les tradicions i el dret civil català. Catalunya com a pionera va accentuar el sentit diferencial i va posar en dubte el centralisme espanyol.

1.UNA NOVA CULTURA CATALANISTA
La persistència de la identitat catalanaA Catalunya persistia un sentiment de refús envers el centralisme espanyol. A inicis del S. XIX el català havia desaparegut de la llengua administrativa i cultural tot i que continuava molt viu com a llengua popular, així com la cultura i les tradicions.

La Renaixença literària i cultural
Fou un moviment cultural iniciat a Catalunya al 1830 com a reivindicació de l’ús públic i cultural de lallengua catalana. La llengua va ser el centre d’un moviment que volia recuperar el català com a llengua cultural.
L’any 1859 es van iniciar els Jocs Florals per promoure la llengua i la literatura catalanes i va situar la llengua com a element central de la identitat catalana.

La Renaixença popular
Defensava la utilització del català que es parla i es basa en literatura i teatres populars. Al1870 es van unir les dues tendències i el Jocs van assolir el seu apogeu, amb autors com Àngel Guimerà i Jacint Verdaguer.

ELS INICIS DEL CATALANISME POLÍTIC
La crítica al centralisme
La nova Espanya com a nació única patia una força centralització política, econòmica, administrativa, jurídica i militar. Això va provocar revoltes durant el regnat d’Isabel II com les bullangues (movimentspopulars) o la Jamància del 1843.

El federalisme
Al 1840, entre protestes, es va crear el partit federalista de la mà dels republicans. Al 1868 amb l’aparició del partit Republicà Democràtic Federal va suposar una expansió. Suport per la petita burgesia.

Pi i Maragall defensava L’Estat federal com una unió voluntària de partits. El fracàs de la primera república els va fer perdre confiança idesprés tot van ser decadències.

Valentí Almirall i el Centre Català
Va ser impulsor del catalanisme. Va abandonar el PRFE i va promoure el Primer Congrés Catalanista (1880). Ell va presentar la necessitat d’augmentar de nivell el catalanisme i fer política i en el congrés es va crear el Centre Català, encarregat de crear un programa reivindicatiu.



Memorial de Greuges
Al 1885, el CentreCatalà va organitzar un míting amb la participació d’organitzacions econòmiques, burgesia i entitats catalanistes i va redactar el Memorial de Greuges. Denunciava centralisme, defensava proteccionisme i dret civil català. Va tenir un impacte notable a Madrid i entre la burgesia.
Almirall va publicar Lo catalanisme, on explicava les bases ideològiques i defensava la necessitat de fundar unaorganització política interclassista.

El fracàs del projecte d’Almirall
La proposta d’Almirall va suposar un fracàs perquè era un projecte massa republicà i alhora era massa poc proper a les classes populars. El fet que s’oposés a l’Exposició Universal de Barcelona va contribuir al distanciament de la burgesia. Poc després el Centre Català va desaparèixer i amb ell, la influència d’Almirall.

LaLliga de Catalunya i el Missatge a la Regent
Una escissió va crear la Lliga de Catalunya amb Cadafalch, Prat de la Riba i Guimerà. Tenia caràcter conservador i va lligar més amb la burgesia. Defensava l’oficialitat de la llengua catalana, el dret català, el proteccionisme i la política catalanisme.
El missatge a la Reina Regent (1888), Maria Cristina, demanaven autonomia. Van aconseguir canviarel codi Civil que s’estava desenvolupant a Madrid. Primera victòria del catalanisme.

EL CATALANISME CONSERVADOR
El catalanisme tradicionalista
El clero català s’havia acostat al carlisme. Va aparèixer el vigatanisme, moviment cultural d’institucions eclesiàstiques. Es va apropar al catalanisme conservador per intentar cristianitzar el moviment.

La formació de la Unió Catalanista...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orígens I Consolidació Del Catalanisme
  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Orígens I Consolidació Del
  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • Orígens Del Catalanisme
  • Catalanisme I Republicanisme
  • hitoria tema 8: origen i consolidacio deñ catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS