Org Territorial De Estado, Practica.

Páginas: 6 (1257 palabras) Publicado: 30 de septiembre de 2012
Organització territorial de l’Estat
Grups M1

ACTIVITAT NÚM. 6: Distribució de competències


El Govern de l’Estat dicta el Reial Decret 1916/2008, de 21 de novembre, pel qual es regula “la iniciativa de modernización de destinos turísticos maduros.” La justificació que es dóna en el preámbul de la norma és que aquesta respon a la “finalidad de apoyar financieramente los planes derenovación, modernización y reconversión de los destinos turísticos maduros” duts a terme per les administracions locals o per empreses privades. D’aquesta manera es pretén “adaptar aquellos de nuestros destinos turísticos con mayor proyección en los mercados turísticos internacionales a los nuevos requerimientos de la demanda”. Així mateix, en el preámbul s’indica que “este Real Decreto se dicta envirtud de la competencia estatal en materia de bases y coordinación general de la planificación económica, recogida en el artículo 149.1.13 de la Constitución”.

La Comunitat autònoma de Galícia entén que diverses previsions del Reial Decret vulneren les següents competències recollides pel seu Estatut d’autonomia: la competència exclusiva relativa a “la promoción y ordenación del turismo dentrode la Comunidad“ (article 27, apartat 21 EAG); i la competència que estableix l’article 30.1 EAG, amb els termes següents: “De acuerdo con las bases y la ordenación de la actuación económica general y la política monetaria del Estado, corresponde a la Comunidad Autónoma gallega en los términos de lo dispuesto en los artículos 38, 131 y 149. 1. 11 y 13 de la Constitución la competencia exclusiva delas siguientes materias: 1.Fomento y planificación de la actividad económica en Galicia.”

A partir de la lectura de la STC 200/2009, de 28 de setembre (fragments), que resol la impugnació de la norma per la Junta de Galícia, contesteu les qüestions següents:

1. Quin tipus d’activitat du a terme l’Estat a través del dictat i desenvolupament del Reial Decret 1916/2008?

Quant al tipusd’activitat que du a terme l’Estat es l’activitat de foment, que tracta en donar ajudes l’administració publica a particulars o be a l’administració local. L’estat recapta la majoria d’impostos i els pot utilitzar per donar ajuts a activitats diverses, i aquestes activitats poden ser sobre les que les Comunitats Autònomes tenen competències. Quan tu dones diners, pots intentar condicionar el destíd’aquests diners, per tant a través de la via del foment pot condicionar a les Comunitat Autònomes.

2. Quins criteris ha establert el Tribunal Constitucional per delimitar l’actuació de l’Estat en l’activitat de què es tracti? En termes generals, considereu que es compleixen en aquest cas?




Quant als criteris que ha donat el TC han estat:
- L’Estat pot destinar diners, ajutseconòmics a l’activitat que vulgui; activitat generica de fomento. Però l’activitat de foment s’ha d’adequar a la distribució de competències en aquella matèria.
- L’activitat de foment, no comporta una competència com a tal, pròpia de l’Estat, no es indiviualitzable i separable de les altres. L’Estat no pot a través del poder de gastar, condicionar el que vulgui, sinó que el que podrà fer s’hauràd’ajustar sempre a la distribució de competències.

Supòsits:

- El primer supòsit es que sigui la matèria de competència exclusiva de l’Estat, per tant no hi haurà problema, l’Estat decidirà qualsevol aspecte.
- El problema sorgirà quan en aquella matèria hi hagi competència de les Comunitats Autònomes. En aquests casos hem d’anar als supòsits de la sentencia. Quant estableix a), b), c) s’estàreferint a una sentencia anterior.
a) Que l’Estat no tingui cap competència, i es exclusiva de la Comunitat Autònoma
b) L’estat te un títol genèric basic, o de coordinació, en aquest cas la comunitat te el desenvolupament legislatiu i executiu. Pot ser una regulació del destí i les condicions i ha de quedar un espai a la comunitat per concretar el destí i les condicions de les subvencions....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Banda, Tribu, Org. Territorial Y Estado
  • Practica 11 org
  • Practica 1 De Lab De Org Nica
  • Practica 3 Quimica Org. I
  • PRACTICA 1 DE ORG III FURANOSsss
  • ANALISIS DE OBSERVACION TERRITORIAL PRACTICAS FINAL
  • Org
  • Org

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS