Orientaciones Para Hacer Ensayos (Catalán)

Páginas: 5 (1148 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2013
Fer assaigs
ORIENTACIONS PER L’ELABORACIÓ D’ASSAIGS
Aquestes línies no volen ser ,en absolut, una norma general sobre com s’han d’elaborar assaigs i redaccions en totes les àrees sinó ,només, ser una orientació bàsica del que s’espera, en general, quan es demana a un alumne que faci un assaig – o redacció – sobre un tema. Segons la matèria, els objectius que es persegueixin, etc., lesexigències particulars que es facin a un assaig poden ser unes o altres.
Un assaig és bàsicament un exercici de reflexió en què es valoren quatre factors fonamentals : el grau de reflexió, la creativitat i originalitat en el plantejament ,el grau d’argumentació de la posició defensada i la qualitat de l’exposició. Si un bon assaig és aquell que posa de manifest una bona reflexió, és original , està benargumentat i està ben escrit, un mal assaig és aquell que mostra manca de reflexió sobre el tema – serà normalment superficial -, és poc creatiu – acostuma a repetir el que tothom diu sobre la qüestió o es limita a dir el que s’ha dit a classe -, està mal argumentat – dóna poques idees que defensin la seva posició - i està mal escrit.
Elaborar un assaig no és gens fàcil. Per fer-ho s’ha de tenirmolt clar què és vol dir i com es vol dir. Fer-ho breu és encara més difícil: quan traiem la palla – cites, resums, còpies, circumloquis, etc. – sovint ens adonem que gairebé no diem res. Cal doncs una reflexió prèvia sobre la qüestió que ens proposen, sigui aquesta una notícia, un tema, un capítol de llibre, etc. - cal demanar-se què es diu, com es diu, per què es diu, etc. - , una autoreflexióposterior - què penso jo d’aquest tema?, estic d’acord o en desacord amb el plantejament que en fa l’autor?, tinc una alternativa? com l’argumentaré? - i, finalment, una decisió d’estil – com ho dic? quina estructura tindrà el meu text? quin llenguatge utilitzo?- .
La majoria del temps que emprem per elaborar un assaig l’hem de necessitar no per escriure sinó per pensar la resposta a les qüestionsanteriorment citades Quan sabem què volem dir i com dir-ho no és gaire difícil escriure-ho. Per tant, la fase central en l’elaboració d’un assaig consisteix en la construcció de l’esquema d’aquest assaig, esquema tant de contingut com de forma.
Imaginem que ens demanen d’escriure un assaig de dos folis sobre el tractament que una autor fa d’un tema en una novel·la o sobre un article de políticaque apareix a
la premsa. Caldrà seguir una sèrie de passes que en darrer terme ens han de portar a l’elaboració d’un esquema – del tipus que sigui – que serà com la bastida del nostre assaig.
1. Lectura comprensiva
Hem de treballar el material que se’ns proposa: cal llegir, subratllar, cercar les idees importants, veure com argumenta l’autor, fins a estar segurs que entenem tot el que hemllegit.
2. Plantejament crític
Un cop entès el que hem llegit, cal analitzar-ho críticament. Això vol dir que pensarem si ens sembla que està ben argumentat, si ens convencen les raons donades, si ens sembla bé la forma en què l’autor ho explica, etc. Finalment haurem de rumiar una cosa molt important: estic d’acord amb la posició que manté l’autor sobre la temàtica? La resposta a aquesta pregunta esdecisiva pel plantejament del nostre assaig.
3. Elaboració del propi plantejament.
Un cop haurem decidit que estem d’acord, en desacord o parcialment d’acord amb el plantejament que l’autor fa del tema, haurem de rumiar i molt bé el per què de la nostra posició, és a dir, buscarem els arguments, les raons que tenim per defensar la nostra posició i també pensarem els exemples que ens ajudarien aexplicar-les. Aquí és fonamental la trobada d’informació sobre la qüestió tractada. De vegades pot ser que ja tinguem certa informació sobre el tema o que una xerrada amb companys ens la proporcioni, però d’altres, caldrà cercar-la als llibres, a la biblioteca, a la premsa, etc. Ens serà molt difícil escriure sobre una cosa de la qual no en tenim ni idea.
Les fases anteriors són fases podríem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orientaciones para ensayo
  • pasos para hacer un ensayo
  • Normas para hacer un ensayo
  • pasos para hacer un ensayo
  • pasos para hacer un ensayo
  • Consejos Para Hacer El Ensayo
  • Proceso Para Hacer Un Ensayo
  • Ensayo para hacer un cuento.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS