orientación sin visibilidad

Páginas: 7 (1523 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014
ORIENTACIÓ SENSE VISIBILITAT
DIAPO 1
Intro (1 min)
Feu-vos aquesta pregunta. Quants metres creieu que podríeu recórrer en un ambient de fum sense visibilitat si haguéssiu de fugir d’un incendi a casa vostra? Quant de temps creieu que podríeu disposar per sortir en cas de necessitat?
Doncs bé hi ha estudis que han fet estadístiques de diferents casos d’incendis amb víctimes on s’ha vist queaquelles persones que han aconseguit fugir amb vida no arribaven a recórrer més de 10 metres ni estar més d’1 minut en ambients de fum.
Hi ha un gran ventall d’actuacions com a bombers que es donen en condicions de visibilitat nul·la o pràcticament nul·la i ambients tòxics. Pensem en incendis d’habitatge, d’indústria, de pàrkings, de vaixells, soterranis, metros, clavegueres... Són de lessituacions que presenten un major risc com a bombers, tant físic a l’hora de moure’s, com psicològic en tant que ens posen a prova augmentant el nivell d’estrès.
En aquest curs procurarem parlar d’algunes eines útils per tractar aquestes adversitats. Les persones captem informació constantment de tots els sentits per desplaçar-nos. Però que passa quan es bloqueja gairebé totalment gran part d’aquestainformació?



DIAPO 2
Els sentits (1 min)
De què disposem quan ens quedem sense veure?
[Explicar gràfica dels sentits] Vegem quina importància té cada sentit a l’hora de percebre informació. 83% vista, 11% oïda, 3,5% olfacte, 1,5% gust, 1% tacte. Si ens anul·len la vista ens quedem aprox amb un 17% d’informació. Llavors què passa, ocorre que els altres s’accentuen com al chaval dekarate kid?
Desgraciadament per nosaltres això NO passa. Sumem a sobre l’EPI amb nivell 1. Màscara, Casc, guants... perdem tb l’olfacte i gairebé el tacte i la oída. En el pitjor dels casos ens podem quedar en un 7% d’informació. Però si que podem entrenar altres maneres de percebre i gestionar la informació d’altres sentits per tal de tenir eines de progressió sense visibilitat.



DIAPO 3 (1min)
Les preguntes
Algú s’ha preguntat alguna vegada que veu un cec?
Probablement una persona invident es farà les mateixes preguntes que nosaltres com a bombers ens haurem de fer a l’hora de desplaçar-se sense visibilitat i que per tant són clau:
On sóc? Com he arribat fins aquí? On es troba el meu objectiu? Com hi puc arribar?
Està estudiat que el cervell d’aquelles persones que esdevenencegues va canviant anatòmicament potenciant aquelles regions que processen informació dels altres sentits. El que vol dir que no és que les seves orelles o el seu nas captin més, sinó que el seu cervell està molt més a la guait de tota aquella percepció que vingui d’allà. Per exemple es veu que una persona cega passant per un passadís pot anticipar la presència de finestres advertint canvissubtils en la temperatura ambient.
Nosaltres també necessitarem desenvolupar i entrenar una sèrie de trucs per tal de guanyar el màxim de seguretat possible i sobreviure en aquest panorama. Bàsicament necessitarem unes habilitats d’orientació espacial i de progressió sense visibilitat
















DIAPO 4 (2 min)
Orientació espacial
Bàsicament interessa tenir clara les idea decartografia cognitiva. Entendrem aquesta com el procés d’adquirir, formar i mantenir informació o coneixements de l’espai. I ho farem mitjançant la creació de rutes i mapes mentals. Per facilitar la comprensió pensem en el funcionament dels navegadors de viatge, on podem visualitzar tant el mapa del recorregut que estem fent com veure aquest recorregut en una sèries de punts on es van indicant lesdistàncies i canvis de direcció (Arribar al punt x, girar dreta, 100 metres recte, girar esquerra... etc).
Això ens ha de fer pensar que serà important reduir en la mesura del possible l’ambigüitat tant en la recollida com en la transmissió de la informació. Amb aquest objectiu ens serà útil tenir presents alguns conceptes i maneres de procedir a l’hora de donar referències:

Conceptes clau...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Investigación Y Visibilidad
  • Visibilidad De Suelo
  • visibilidad vial
  • maquinas de visibilidad
  • Sistemas De Visibilidad
  • Estudio de visibilidad
  • Visibilidad de Curvas
  • visibilidad de carreteras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS