Origen De La Escritura

Páginas: 8 (1940 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2011
Què és l’escriptura?
Segons Mosterín, podem concebre l’escriptura com a “Medio de comunicación dependiente de la lengua que refleja la sucesión temporal de sonidos que constituye el mensaje hablado mediante una sucesión espacial de marcas gráficas o grafemas.” ( MOSTERIN, 365. És a dir, un sistema de representació gràfica d’una llengua mitjançant signes gravats o dibuixats damunt d’un suportpla, ja siguin imatges que mostrin petites idees, o símbols que defineixin la fonètica del llenguatge que a la vegada simbolitza també una idea.
Gràcies a la invenció de llenguatge, s’ha aconseguit que la cultura hagi pogut identificar-se com a fenomen propi de la espècie humana. La necessitat que té l’ésser humà de comunicar-se, va generar el llenguatge gestual, el llenguatge parlat i elllenguatge mitjançant signes gràfics, fins a constituir un sistema de comunicació basat en símbols gràfics convencionals, anomenat escriptura.
Podem trobar dues grans distincions a l’hora de parlar sobra el llenguatge escrit: En primer lloc, cal fixar-se en l’escriptura ideogràfica, entesa com tota aquella forma de transmetre directament una idea al receptor, que al mateix temps pot ésser interpretada enqualsevol idioma. A conseqüència d’això, però, aquest tipus de llenguatge escrit condueix a una visió subjectiva de l’acte comunicatiu. Ja que la imprecisió d’aquest mètode condiciona a entendre, per exemple diferents idees per a un mateix símbol.
Per altra banda, cal fer especial èmfasi en l’escriptura alfabètica. Aquesta s’entén com a transcripcio fonètica del llenguatge oral. A diferència del’anterior, resulta molt més objectiva i precisa, i tot i la seva complexitat, acaba esdevenint un llenguatge fàcil d’emprar per societats capitalistes que basen la seva estructura en la cooperació i assenten les seves bases en el treball en grup. Tot i ser més difícil d’utilitzar, té l’avantatge que ocupa molt menys espai físic i resulta més rentable d’escriure.
És important però, saber quel’escriptura, forma part d’una societat avançada, que la utilitza d’instrument, i no pas un mètode per assolir grans avenços dins de la mateixa societat. Per tant, cal afirmar que “La escritura no crea civilizaciones o nuevas formas de sociedad, mientras que las sociedades pueden crear nuevas formas de almacenamiento de la información.”
- Llenguatge : entendido como intercambio intencional de símbolosacústicos abstractos y no meros gestos
- Exemple BOSC!!!!! (ENRECORDATE’N, CAPDOU)



.
Com sorgeix l’escriptura
De la mateixa manera que l’idioma es va derivar de l’imitació del so, l’escriptura es va desenvolupar a partir de l’imitació de les formes o dels objectes i éssers reals. Aquest argument és reforçat per la teoría poética d’Aristòtil, que afirma: “La imitación es natural para elhombre desde la infancia, y esta es una de sus ventajas sobre los animales inferiores, pues él es una de las criaturas más imitadoras del mundo, y aprende desde el comienzo por imitación.” (ARISTOTIL, POETICA : Capitol IV, pag 11).
Les primeres plasmacions gràfiques
Partint d’aquí podem afirmar que el fet que l’home es regeixi per l’imitació provoca que aquest desenvolupi un seguit de tècniquespictòriques, com ara les pintures rupestres, que volen esdevenir la representació de la realitat. És per això que els primers indicis d’escriptura els trobem en aquestes plasmacions gràfiques.
Sistema representatiu-descriptiu
Per tant, entre els diferents precursors de l’escriptura trobem el sistema representatiu-descriptiu, moltes vegades anomenat equívocament pictogràfic o ideogràfic, com aelements cabdals d’aquest origen. En conseqüència, establim una primera etapa qualficada de “no escriptura” que paradògicament esdevé l’inici de l’establiment de la comunicació no oral, ja que les primeres representacions realitzades a partir de simples dibuixos ja ens susciten l’inici de les transmisions de simples significats. Llògicament donsc, cal tenir en compte les paraules de Gelb per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Origen de la escritura
  • El Origen De La Escritura
  • Origen De La Escritura
  • El Origen De La Escritura
  • El origen de la escritura
  • Origen escritura
  • origen de la escritura
  • origen de la escritura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS