origen de la vida

Páginas: 14 (3333 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015
1. Introducció al pensament evolucionista
1.1 L’Origen de la vida
D’ençà que l’ésser humà habita a la terra l’origen de la vida i de l’home en particular sempre ha estat una de les qüestions més debatudes. Han sigut moltes les persones que han intentat trobar explicacions, tant científics com persones creients, i per tant han hagut moltíssimes suposicions, però fins i tot ara no tenim del totclar la veritat.
Actualment hi han moltes opinions contràries unes a altres però gràcies a l’avanç científic cada vegada estem arribant cap al descobriment de la veritat, i l’oposició dels creients està disminuint notablement. Ara explicarem cronològicament com han anat evolucionant diferents suposicions sobre el nostre origen, i perquè. Començarem per la primera de les hipòtesis, ElCreacionisme.
Aquesta fou la primera que explicava l’origen de la vida, això sí, des d’un punt de vista religiós. Consistia simplement en la creença d’un ser superior i en la creació divina de les espècies. Per a aquells temps era una solució molt fàcil i rapida per a resoldre aquest dubte, i per això va ser tan acceptada. No obstant això també hi havia gent que volia profunditzar en les respostes i quevolia investigar. Així gràcies a observacions fetes antigament per Aristòtil i més filòsofs es va plantejar La Generació Espontània, que va perdurar durant molt temps.
La Generació Espontània es basava en les observacions superficials que feien els éssers humans, i deia que la vida podia originar-se a partir de desfets de matèria orgànica o llocs humits, ja que per exemple si deixaves un tros decarn, després d’un temps apareixien cucs del no-res. Aquesta suposició va començar a ser dubtada per alguns científics, així com Francisco Redi. Per demostrar-lo Redi va fer el primer experiment per acabar amb aquesta teoria. Aquest consistia en posar carn en dos pots, un tancat per una tela i un altre obert (figura 1.1) i deixar-los uns dies fins a la putrefacció. En el resultat es va observar queel pot tancat tenia cucs, però sobre la tela, mentre que l’obert tenia cucs, però dins sobre la carn podrida.


Malauradament, aquest experiment només va poder rebutjar la generació espontània fins a un cert nivell, els artròpodes, ja que la carn seguia desfent-se. Com ara sabem això es produït per l’activitat bacteriana, però a l’època de Redi no es disposava d’eines capaces d’observar elsmicroorganismes, i per tant es va seguir creient en la Generació Espontània.
Finalment l’any 1862 Louis Pasteur amb el seu experiment (figura 1.2) va poder tancar tots els dubtes i acabar amb la generació espontània per sempre. Pasteur volia demostrar que hi havia un quelcom no visible per l’ull humà a l’aire que produïa la putrefacció, i no la generació espontània. Va agafar dos recipients decristall doblats en forma de “S” amb brou dins i va bullir-los per esterilitzar-los i assegurar-se de que no hi havia res dins. Els va deixar reposar durant un temps, i després va observar que no es produïa cap activitat, i per això va trencar el broc d’un recipient, deixant pas als microorganismes. Finalment va observar que al recipient trencat comença a produir-se la putrefacció després d’un temps,i gracies a això va deduir que a l’aire sí que hi existeixen microorganismes que produeixen la putrefacció, però que no són visibles. La demostració definitiva de la falsedat de la generació espontània aparentment afavoriria al Creacionisme, donant-li suport.


















1.2 Camí cap a “L’Origen de les Especies”
Paral·lelament la idea de la transformació dels éssersvius a través de generacions, i la possibilitat de que els organismes més complexos provinguin d’uns de més simples, va ser suggerida per primera vegada per Anaximandre i Empèdocles en l'Antiguitat, però només van ser idees racionals que no van transcendir per falta de proves, i pel predomini quasi absolut del creacionisme. Ara mostrarem cronològicament les idees i teories prèvies a la teoria de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Origen De La Vida
  • El origen de la vida
  • Origen de la vida
  • Origen de la vida
  • Origen de la vida
  • Origen de la vida
  • El origen de la vida
  • El Origen De La Vida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS