Origen De Les Plaques Tectòniques

Páginas: 4 (874 palabras) Publicado: 22 de enero de 2013
Origen de les plaques tectòniques
Es pensa que l'origen de les plaques es deu a corrents de convecció a l'interior del mantell que fragmenta la litosfera. Els corrents de convecció són patronscirculatoris que es presenten en fluids que s'escalfen en la seva base. En escalfar-se la part inferior del fluid es dilata, i aquest canvi de densitat produeix una força de flotació que fa que el fluidcalent pugi cap a la superfície. En arribar a dalt es refreda, descendeix i es torna a escalfar, establint-se un moviment circular autònom, amb una escala de temps de milers i milions d'anys. En el casde la Terra se sap, a partir d'estudis de reajustament glacial, que l'astenosfera es comporta com un fluid, i es creu que la font de calor és el nucli terrestre que, s'estima, té una temperatura de4500 °C. D'aquesta manera, els corrents de convecció en l'interior del planeta contribueixen a alliberar la calor original emmagatzemada al seu interior, adquirit durant la formació de la Terra.
Així,en zones on dues plaques es mouen en direccions oposades –com és el cas de la placa africana i la nord-americana, que se separen al llarg de la serralada de l'Atlàntic–, els corrents de conveccióformen un nou fons oceànic, calent i flotant, formant les serralades meso-oceàniques o centres de dispersió. Quan s'allunyen dels centres de dispersió les plaques es refreden, es tornen més denses is'enfonsen en el mantell al llarg de zones de subducció on el material de la litosfera és fos i reciclat.
Una analogia sovint emprada per descriure el moviment de les plaques és que aquestes "floten"sobre l'astenosfera com el gel sobre l'aigua. Tanmateix, aquesta analogia és parcialment vàlida ja que les plaques tendeixen a enfonsar-se en el mantell com ja s'ha comentat.

Límits de les plaques
Elslímits són les vores d'una placa i és on es presenta la major activitat "tectònica" (sismes, formació de muntanyes, activitat volcànica) ja que és en aquestes zones on es produeix la interacció...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tectoniquees de plaques
  • Les plaques tectòniques
  • LES PLAQUES TECTÒNIQUES I ELS SEUS MOVIMENTS
  • Conseqüències de les plaques tectòniques
  • Plaque
  • les plauqes tectoniques
  • La tectonica de plaques
  • Intercambiador de plaques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS