Origen de l'univers

Páginas: 8 (1800 palabras) Publicado: 3 de septiembre de 2013
Activitat 3. Origen de l'Univers

Imatge de la radiació de fons obtinguda per la sonda WMAP, llançada l’any 2001 (Crèdit: NASA / WMAP Science Team). És la imatge de l’empremta més antiga de l’Univers, una de les proves clau que recolza la teoria del Big Bang.

En l'apartat de recursos hi trobareu documents que us seran de gran utilitat: La cosmologia del s. XX, "Big Bang: el origen de todo","Origen i evolución del universo, charlas I y II", "Big Bang, Big Crunch" i "Universe Forum".
Una altra pàgina fàcil d'entendre sobre el tema és "Un univers en expansió"
Si encara voleu més, aquí teniu altres enllaços:
El fons còsmic de microones i l'origen de l'Univers
Un paseo por el Universo: del Big Bang al origen de la vida+
Primeros instantes de la vida del Universo. Un dels articlesdel cosmòleg Manuel Rego (1999)
Bloc personal de Bernat Castellanos. Astronomia general i astrofísica. Opinió i divulgació.
Els aspectes que cal desenvolupar són els següents:
1) Com sorgeix la teoria del Big Bang
el 1929, l'astrofísic nord-americà Edwin Hubble, després de localitzar i identificar diferents galàxies, observà que s'allunyaven de nosaltres amb velocitats proporcionals a les sevesdistancies.
Aquesta observació de Hubble comportava implicacions trasbalsadores: l'univers no és estàtic, s'està expandint i, conseqüentment, en temps anteriors els seus objectes havien d'estar més propers els uns dels altres; en un «temps zero», l'univers estava superconcentrat. Observació i llei constituiran el primer pilar sobre el qual s'aixecarà la teoria de la Big Bang; el segon pilar seràla teoria de la relativitat general d'Einstein.
La teoria de la relativitat general d'Albert Einstein (1880-1952) sobre la naturalesa de la gravitació que regeix en l'univers, publicada el 1917, predeia que l'espai-temps havia d'estar en expansió, és a dir, que l'univers havia d'augmentar de volum. Però Einstein, que com tots els seus contemporanis creia que l'univers era estàtic i immutable,s'horroritzà davant les implicacions de les seves equacions. A fi de "corregir-les" introduí una polèmica constant cosmològica amb la qual s'anul·lava la implicació d'expansió de l'univers i es restablia l'estabilitat. Anys després, Einstein es referia a aquesta "correcció" com l'error més gran que havia comès en la seva vida.
A mitjans segle XX, dues respostes, teories o models cercaven explicarla predita i observada expansió de l'univers: el model d'estat estacionari d'univers i el de la gran explosió primordial. Fou precisament un ardent defensor del model estacionari d'univers, l'astrofísic anglès Fred Hoyle qui, el 1950 i per riure-se'n, va caricaturitzar el segon model amb l'expressió 'big bang' ('Gran Explosió', 'Gran Espetec' o 'Gran Boom' a l'inici de l'univers). Una expressió queha quedat per designar el millor model actual sobre l'origen i evolució de l'univers.

2) Quines són les hipòtesis bàsiques de la teoria
L’expansió de l’univers i la teoria de la relativitat.
3) Descripció de la seqüència evolutiva des del primer moment fins a la formació de galàxies
-Gran unificació: 10-42 de segon després del big-bang l'univers era molt més petit que un protó. L'espai i eltemps no feien més que començar. La temperatura era de 1032 graus i les forces electromagnètiques i nuclears fortes i febles estaven fusionades en una sola. Matèria i energia eren el mateix i les partícules encara no existien.
-Època quark i electrònica: 10-34 després del big-bang la inflació va expandir l'univers a un ritme accelerat 1030 vegades i la temperatura va baixar 1027 graus. Enseparar la força nuclear forta, la matèria experimentar la seva primera transició de fase, apareixent els quarks, electrons, neutrins ...
-La matèria lluita contra la antimatèria: 10-10 segons després del big-bang, els quarks començar a unir-se per formar protons i neutrons, així com antiprotons i antineutrones. Quedant només un lleu residu de matèria. Totes les forces de la natura ja estaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'aigua a l'univers
  • L'Univers. Galàxies
  • TEORIES DE L'UNIVERS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS