PAC 1: LES TEORIES DE L’APRENENTATGE, LA CONSTRUCCIÓ DEL CONEIXEMENT A L’AULA I LA CONCEPCIÓ CONSTRUCTIVISTA DE L’ENSENYAMENT I DE L’APRENENTATGE ESCOLAR

Páginas: 11 (2581 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
PAC 1: LES TEORIES DE L’APRENENTATGE, LA CONSTRUCCIÓ DEL CONEIXEMENT A L’AULA I LA CONCEPCIÓ CONSTRUCTIVISTA DE L’ENSENYAMENT I DE L’APRENENTATGE ESCOLAR

PREGUNTA 1
En Jordi, el mestre protagonista de la situació que se’ns proposa, és un professor d’història de l’ESO. Prepara a consciència la seves classes, partint dels objectius i continguts establerts. La metodologia que empra és molttradicional, utilitza el llibre de text per fer l’explicació, tot i que ell intenta ampliar els temes, i posteriorment, demana als seus alumnes fer exercicis de comprensió que gairebé mai s’arriben a corregir. El factor que més preocupa en Jordi és la falta de motivació pels temes i per l’assignatura que imparteix.
Considerem que la concepció que guia la seva pràctica educativa és la conductista onl’ensenyament es mostra unidireccional, l’esquema de l’aprenentatge és d’estímul-resposta. El professor dóna un estímul (contingut) i espera una resposta de l’alumnat (adquirir els coneixements i plasmar-los en les activitats de comprensió).
En aquest cas, considerem que segueix el procés de modelatge basat en el conductisme. El mecanisme bàsic responsable de l’aprenentatge és la imitació delscomportaments del models observats. En aquest cas es fa servir el modelatge verbal on s’aprèn a partir d’instruccions verbals. Aquest fet ens fa decantar per considerar l’ensenyament que planteja el Jordi com un ensenyament on el protagonista és el mestre (savi) i el paper de l’alumne queda en un segon terme on l’aprenentatge que se’n deriva és un aprenentatge per recepció, deixant de bandal’aprenentatge per descobriment on l’alumne és el gran protagonista i on s’entrellacen els esquemes de coneixements preexistents amb els nous i és dóna un aprenentatge significatiu. En el nostre cas, l’aprenentatge per recepció ens evoca directament a un aprenentatge mecànic o repetitiu on els alumnes no estableix relacions substancials entre els conceptes que són presents en la seva estructura cognitiva iel nou material que cal aprendre, per tant és dóna un aprenentatge superficial que no queda fixat en la memòria a llarg termini i en un futur no podrà ser utilitzat. Per aquest motiu els resultats no són els adients a les proves final.

Pel Jordi en l’aprenentatge el protagonista és l’alumne, i per tant si no aprèn i obté mals resultats als exàmens és responsabilitat del mateix alumne, perquè noestà obert a aprendre, perquè no està motivat, perquè no estudia, perquè no escolta... El gran protagonista del l’aprenentatge és primer de tot el mestre que ha de crear les condicions adients perquè aquest es produeixi i després apareix el paper de l’alumne, que sí, voluntàriament ha d’anar creant connexions.

Per últim, considerem indispensable remarcar que sovint no corregeix els exercicis.La tolerància a l’error, i la creença que l’error és una oportunitat per tornar-ho a intentar i arribar finalment a un aprenentatge significatiu no pot fer-se realitat. Els alumnes han de conèixer les seves errades i en Jordi hauria d’organitzar-se el temps millor per poder fer sempre les correccions amb els alumnes.

En conclusió, el Jordi s’ha quedat atrapat en una metodologia tradicionalbasada en la concepció conductista amb un ensenyament unidireccional amb l’existència de modelatge a partir de les instruccions verbals del professor i amb un aprenentatge per repetició on l’alumne no es troba dins un context adequat per activar els esquemes de coneixements que ja té i per tant no els pot ampliar fins a un nivell superior. La solució passa per un anàlisi de la pròpia pràcticaeducativa i una reformulació del procés d’ensenyament - aprenentatge.
PREGUNTA 2

Teories de l’aprenentatge
(Pavlov, Skinner, Bandura, Gagné)
Teoria de l’aprenentatge verbal significatiu
(Ausubel)
Teoria del processament de la informació
(Turing, George Miller)

Teoria genètica (Piaget)

Teoria socio-cultural
(Vigotski)
Epistemologia
Conductisme
Cognitivisme
Cognitivisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Principis concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge escolars,
  • La concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge escolar
  • Teories psicològiques aplicades a l'aprenentatge
  • L'aprenentatge
  • desenvolupament i aprenentatge durant l'edat escolar PAC 1
  • Pac 1 Política I Societat
  • Teories de l'aprenentatge
  • La Influència De L'Aprenentatge Musical En Altres Àrees De L'Aprenentatge I A La Vida Quotidiana.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS