Pac 1 Orientacio Professional

Páginas: 11 (2623 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
1. Un cop llegits amb deteniment els continguts del Mòdul 1 corresponent a “Configuració de la professionalitat”, Echebarria, B.

a.- Confeccioneu un llistat dels tres principals trets definitoris del procés de globalització que exerceix la seva influència en la confecció de la professionalitat.

El món laboral està canviant ràpidament, a mesura que la globalització i la societat de lainformació impliquen canvis importants en els models i l’organització del treball i en les necessitats de qualificació.

Nous continguts, nous mitjans, nous mètodes i noves formes socials del treball incideixen notablement en la configuració de la professionalitat. Les qualitats, aptituds i destresses personals que actualment s’exigeixen per incorporar-se al món del treball i per desenvolupar-se enla professió s’aparten en bona mesura de les finalitats i mètodes tradicionals de l’educació i la formació professional.

El canvi de segles ens ha introduït en una societat del saber, en un procés de globalització, on el coneixement és essencial pel desenvolupament de qualsevol activitat sociolaboral. Aquesta gran transformació estructural dels nostres dies es defineix en tres principals canvis:transformació tecnològica, econòmica i social.

b.- Defineix les seves característiques i com aquestes influeixen en el procés de configuració de la professionalitat.

Pel que fa a la transformació tecnològica, es destaca l’acceleració del canvi, lligat a l’explosió de ciències, tecnologies i tècniques. Amb les noves tecnologies, s’avança cap a una nova arquitectura organitzativa,encaminada a assolir la màxima flexibilitat i rapidesa de reacció o resposta a les evolucions del mercat.

Des del punt de vista econòmic, el nou centre de gravetat es troba en els canvis produïts en la gestió. L’aspecte diferenciador s’aconsegueix amb l’adaptació a les necessitats específiques de cada mercat i cap a la qualitat total del producte i del servei.

La transformació social escaracteritza per una societat del saber, on el coneixement és essencial pel desenvolupament de qualsevol activitat sociolaboral. Com la va definir J. Lebret, vivim “en una civilització de l’ésser, amb una part equitativa del saber”. Segons l’època, estar format era assolir la perfecció, tenir un coneixement harmònic, ser crític. Ara, en la societat de la informació, estar format significa ser creatiu; hacanviat el tipus de saber que apreciem. Ara no es valora tant un saber acumulatiu i preceptiu com un saber basat en la creació de coneixement, reflexiu amb esperit crític. Abans el coneixement era patrimoni d’unes institucions dedicades a crear coneixement. Ara s’han instaurat mecanismes de reflexió, d’investigaciói d’innovació en tots els sectors i àmbits socials.

c.- Fes una justificacióraonada de la teva elecció

Les transformacions estructurals que han sofert tant l'economia (parlem de la globalització) com els processos de producció amb la introducció i evolució de les
noves tecnologies i l'organització del treball en les últimes dècades, han provocat un canvi en les estructures i una evolució constant dels llocs de treball.

Abans un lloc de treball era per tota la vida ipràcticament no hi havia canvis ni en
l’estructura de l’organització ni en les funcions ni tasques a realitzar. La persona que s’incorporava a aquell lloc faria pràcticament les mateixes tasques, es relacionaria amb els mateixos càrrecs, treballaria amb unes mateixes eines o instruments i per tant l’experiència d’allò fet li el consolidava i el desenvolupava com a professional.

En l’escenariactual, el canvi és el protagonista. Aquesta nova realitat ha provocat
l'emergència de noves necessitats professionals: transversalitat, flexibilitat i transferibilitat de les capacitats són elements clau per afrontar amb èxit les noves
situacions professionals.

Les empreses en aquest moment gestionen els seus recursos humans aplicant un
sistema de competències laborals que els facilita el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orientacio professional pac 1, uoc
  • PAC 1 orientació professional UOC
  • Orientació professional PAC 1
  • Orientacio professional pac 2, uoc
  • Orientacio professional pac 3, uoc
  • orientacio professional
  • Orientació professional
  • Pac 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS