Pac 1 Psicologia De La Percepció

Páginas: 11 (2566 palabras) Publicado: 28 de abril de 2012
PSICOLOGIA DE LA PERCEPCIÓ

• Presentació i objectius
• Enunciats: descripció de la pràctica
• Materials
• Criteris d’avaluació
• Format de lliurament
• Data límit de lliurament




Presentació i objectius

Aquesta PAC consta de cinc preguntes, en les quals es treballaran aspectes fonamentals dels mòduls 1 i 2 de l’assignatura: Introducció a la Psicologia de la Percepció iPercepció visual. Aquesta PAC pretén que l'alumne conegui i domini alguns dels conceptes fonamentals associats amb la introducció a la psicologia de la percepció, així com els relacionats amb la percepció visual. En aquesta PAC també es treballen algunes de les competències transversals especificades al pla docent (analitzar i sintetitzar, identificar i comparar diferents teories de la percepció visual,desenvolupament d'habilitats per al treball autònom i auto dirigit)

Enunciat de la PAC

1. Contesta les següents preguntes introductòries a la psicologia de la percepció:

a) Definiu els conceptes de sensació i percepció identificant tots dos quan visualitzem un objecte. Seguidament, expliqueu com actuarien els processos bottom-up i top-down en percebre la imatge que apareix a continuació.Que els humans tenim cinc sentits és sabut per tothom, aquests sentits corresponen als sistemes sensorials exteroceptius; un d’aquests sistemes, el visual, és el que entra en acció quan visualitzem un objecte.
L’estímul per la visió és la llum, energia electromagnètica ,la captem en forma d’ones lluminoses, quan mirem un objecte els nostres receptors sensorialsformen una imatge a la retina, és quan s’origina la sensació , l’energia generada pels estímuls es transforma en senyals elèctrics del sistema nerviós , mitjançant els quals s’envia informació al nostre cervell, aquest procés de transformació d’energia es diu transducció, aleshores el cervell processa la informació, l’organitza, l’ interpreta, li dona significat, aquesta és l’experiència conscient,la percepció.
Per portar a terme tot aquest procés que comença amb l’estímul (la llum que arriba als ulls), el nostre cos utilitza diferents parts de la seva anatomia, la còrnia, la escleròtica, la iris, la pupil•la, el cristal•lí, la retina ( aquí és on es transforma la llum en energia), la fòvea i el nervi òptic que és l’encarregat de transmetre l’energia fins que es produeix la visió alcervell.
No és gens clara la barrera entre sensació i percepció, tan el terreny psicològic com en el biològic, els diferents corrents científics han definit sensació/percepció de manera diferent, l’estructuralisme diu que la percepció és una suma de sensacions i la Escola de Gestalt diu que “el tot és diferent de la suma de les parts”. Aquesta Escola ha creat uns principis que expliquen de quinamanera el nostre cervell agrupa diferents elements fins a crear una imatge.
Aquesta imatge que s’haurà arribat al final del procés perceptiu pot estar afectada pel coneixement i l’experiència prèvia de l’individu i també per les expectatives del mateix. Aquest fet s’explica mitjançant la diferència entre els processaments: bottom-up i top-down.
Aquests dos processos aplicats a la imatge que ésobjecte d’aquest anàlisi (dàlmata), ens diu que si la imatge disposa de poques dades el procés bottom-up no ens permet percebre la imatge i necessitem utilitzar el procés top-down, utilitzar un concepte (gos de raça dàlmata) per poder veure la imatge, aleshores sí que som capaços de veure, això vindria a confirmar el que diuen els psicòlegs de la escola de Gestat quan “diuen que el tot és diferent dela suma de les parts.”

b) Té sentit parlar de transformació de l'estímul distal en representació proximal dins de la teoria ecològica de James J. Gibson? Justifiqueu la resposta.

No, no té cap sentit, perquè la teoria ecològica de Gibson és la teoria de la percepció directa, Gibson diu que no necessitem apel•lar a processos mentals ni a representacions mentals sinó que podem percebre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 percepció
  • Pac 1 psicologia del desenvolupament
  • PAC 1 PSICOLOGIA DEL LLENGUATGE
  • Pac 1 historia de la psicologia
  • Pac 1
  • Pac 1 história de la psicologia
  • Pac 2 Psicologia De La Percepció
  • PSICOLOGIA DE LA PERCEPCIÓ

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS