Pac 2- Models d'orientació

Páginas: 5 (1159 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2013
Al 1983, per primera vegada a l’Estat espanyol, es planteja a través del Reial Decret de 27 d’abril de 1983 (BOE de l’11 de maig) l’atenció pedagògica específica preferent a tot aquell alumnat que ho requereixi per motius socials, culturals o econòmics. Aquest és el punt de partida de les següents legislacions que han fet referència a l’atenció de l’alumnat nauvingut. Tot i així, davant elsnous reptes que planteja l’acollida i la integració de l’alumnat nouvingut al sistema educatiu català,no és fins al 2004, que es crea, mitjançant el decret 282/2004, dins del Departament d’Educació, la Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social, amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats per accedir a una educació de qualitat, de respectar la diversitat cultural i de consolidarla llengua catalana com a eix d’un projecte educatiu plurilingüe fonamentat en els valors de la convivència, l’equitat i la inclusió escolar i social de tot l’alumnat. Una de les aportacions d’aquest Pla és que l’educació intercultural no s’ha de plantejar com una qüestió que només afecta aquells centres amb alumnat amb risc de marginació sociocultural, sinó que ha d’esdevenir un element fonamentaldel currículum de tot l’alumnat, ja que posa de manifest la necessitat de treballar per construir un model de societat obert i democràtic, respectuós amb els drets de les minories. D’acord amb això, l’objectiu general és el de potenciar i consolidar la cohesió social, l’educació intercultural i la llengua catalana en un marc plurilingüe.
Aquestes primeres legislacions referents a la matèria, handonat lloc a indicacions explícites en les "Instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres docents" emeses per la pròpia Generalitat cada inici de curs.
Actualment,i ja des de fa alguns anys, els centres escolars ja preveuen una estratègia d'acollida que apliquen a l'inici de curs als primers cursos d'ESO, i de manera sistemàtica amb els alumnes nouvinguts. La normativareconeix, tal com s’ha procurat explicitar amb anterioritat, la necessitat de certs alumnes de rebre una atenció especial.

Objectius del pla:
Construïr bases per a una integració adient
Fomentar el contacte i acollida de les famílies
Potenciar les relacions amb el grup classe
Esbrinar el nivell de competència lingüística de l’alumne
Oferir indicacions per a l’ensenyament de la llenguaPromoure l’ aprenentatge i la prevenció de les principals dificultats afegides (a l’hora d’iniciar la lectoescriptura: la lateralitat, la direccionalitat, el grafisme…)
Fomentar el respecte i comprensió vers la seva cultura.
Assessorar els centres on s’escolaritzen aquests alumnes
Elaborar materials didàctics adaptats a les necessitats que presenten
Assessorar sobre l’oferta d’elements d’informaciói formació dels tutors i mestres que els atenen.
Vetllar i prevenir situacions d’absentisme i abandonament escolar
Garantir aquelles ajudes econòmiques (llibres, menjador…) que afavoreixen l’assistència assídua a classe i el seguiment dels alumnes.
Pal·liar el màxim possible el xoc cultural.
Entrebanc per tramitar la documentació acadèmica per la mateixa rèmora d’obtenir la del país d’origen.Identificació i avaluació de les necessitats específiques de l’alumnat.
Incorporació de la diferència com a element que marca una identitat.

Dificultats que potser caldrà solventar:
Desconeixement de les llengües d’aprenentatge.
No coincidència del nivell d’aprenentatge escolar i el nivell maduratiu real de l’alumne.
Limitacions en la relació entre la família i l’escola.
Famílies ambnivells econòmics i condicions de vida en el marc de la marginació, no gaire diferents del nivell social de la resta de famílies de l’escola a vegades, però quasi sempre un esglaó per sota pel fet de ser immigrants.

Actuacions concretes:
En primer lloc, conscienciar al claustre en ple, de la necessitat d’acollir als alumnes nouvinguts, oferint-los una rebuda càlida i procurant que visquin d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 2 Models D'Orientacio
  • PAC 1 Models d'orientació
  • Models d'orientacio i intervencio psicopedagogica, pac 1 uoc
  • Models d'orientacio i intervencio psicopedagogica, pac 2 uoc
  • Models d'orientacio i intervencio psicopedagogica, pac 3 uoc
  • pac 2
  • pac 2
  • PAC 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS