Pac 3 models orientació educativa

Páginas: 14 (3369 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2012
Introducció
Durant tot el procés d’assessorament ens basem en el model educacional-col·laboratiu, ja que l’assessor ha de treballar de manera cooperativa amb l’equip del propi centre i en col·laboració de diferents agents i contextos: centre, alumnes, famílies,... A més, es té en compte la visió constructivista i interactiva del procés d’ensenyament-aprenentatge (C. Coll i I. Solé). Amb això,aquest model d’assessorament pot considerar-se com un procés de construcció conjunta al propi centre. En col·laboració (docents - psicopedagog/a) es produeix la construcció de significats compartits (podríem dir: aprenentatges significatius, d’Ausubel) a partir dels esquemes de coneixements previs que en tinguin referents a aquella problemàtica concreta. L’assessor com a hom que convida a lareflexió i guia, a la major autonomia dels docents per afrontar problemes, al treball en equip, a la col·laboració per a trobar solucions, a la construcció conjunta de significats, al canvi i creixement de l’equip docent i del centre,...
La nostra intervenció es fonamenta en l’àmbit de centre ja que en el context específic d’aquest institut les dificultats no s’esdevenen en un alumne o en un grupreduït d’alumnes, sinó que estem parlant de dificultats d’aprenentatge en alguns aspectes dels alumnes de 3r d’ESO i per tant quelcom implica una necessitat de planificar d’una manera més acurada l’organització i proposta curricular de l’ institut. Val a dir que part de l’estratègia d’assessorament consisteix a reformular la demanda d’assessorament en termes optimitzadors. Descrivim la nostra propostad’intervenció a través de les següents fases:

I. Primera aproximació a l’escenari d’intervenció i inici de la negociació (anàlisi 1)
a) activitat: Recepció i negociació de la demanda i/o detecció de necessitats
b) procediments: reunions per negociar i consensuar el pla d treball (estructura i contingut)
El coordinador pedagògic de l’IES ens fa arribar una demanda, al nostre equip depsicopedagogs. Ens comenta la situació crítica del 3r curs de l’ESO envers les competències bàsiques. Ens demana que aportem propostes i que si s’escau ens incorporem a la Comissió de coordinació pedagògica per planificar una proposta pel 3r trimestre i pel proper curs. A priori, els aspectes clau d’aquesta demanda són:
• Context del centre: 4 línies ESO i batxillerat, i 2 línies FP. Capital comarcad'interior de Catalunya.
• Alumnes: 3er. ESO curs passat no CB segons l’avaluació diagnòstica. Motivació dels alumnes.
• Professorat: - Queixes volum de feines de correcció a realitzar.
- Problemes d’expressió escrita i comprensió lectora (reforç).
- Estratègies curriculars: projectes, treballs en grups cooperatius a l’Aula Oberta,...
• Col·laboraciófamílies
• Comissió coordinació pedagògica (orientador IES)

Per tot això, en primer lloc ens caldrà especificar i explicitar la demanda a partir de reunions amb les persones implicades: coordinador pedagògic, professional de l’EAP, orientador de l’IES i professors implicats de tercer d’ESO, així com propiciar un treball en equip, conjunt i amb una participació equitativa, creant en tot moment unclima de confiança i plantejant la participació des d’una perspectiva col·laborativa.
La negociació de la participació serà plantejant-se: Per on s’ha de començar? Quina informació volem aconseguir i volem oferir? Quins procediments durem a terme per a obtenir i reunir informació durant la reunió? Quins procediments realitzarem per a sintetitzar la informació i acordar la continuïtat de la reunió?Tanmateix, seria fonamental, pactar i definir les tasques de cadascú. Un dels criteris bàsics serà aconseguir que els diferents agents implicats planifiquin un treball en col·laboració i cooperació. L’assessor col·laboratiu dins del context de la comissió, ajudarà a concretar quines propostes són més convenients per assolir les competències bàsiques i quina metodologia, quines estratègies es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 2- Models d'orientació
  • Orientacio professional pac 3, uoc
  • PAC 1 Models d'orientació
  • Pac 2 Models D'Orientacio
  • Pac 1 Orientació Professional
  • PAC 3
  • models d'intervenció educativa
  • Orientacio professional pac 1, uoc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS