PAC1 ORIENTACIÓ PROFESSIONAL

Páginas: 8 (1956 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
PRIMERA PREGUNTA: MAPA CONCEPTUAL, CONCEPTES CLAU I FORMACIÓ ORIENTADOR

CONCEPTES CLAU: SOCIETAT DEL SABER: El món ha canviat molt durant els darrers segles, actualment ens trobem en plena era de la societat del saber i la comunicació i necessitem canvis, no podem ignorar la situació actual i per això és bàsic tenir en compte el moment en què vivim. PERFIL PROFESSIONAL: Un d’aquests canvises refereix al perfil de professional que la societat necessita. Ja no tant en mà d’obra o en persones capacitades només per a saber fer qualsevol feina, sinó que la situació actual requereix de professionals que sàpiguen pensar, planificar, anticipar, gestionar... que tinguin capacitats però també competències. QUALIFICACIÓ PERSONAL: Si canvien els perfils, també canvia la qualificació de lespersones per a desenvolupar qualsevol tasca. Des d’aquesta perspectiva i entenen el moment en el qual vivim, la persona és considera més o menys experta en la seva feina tenint en compte les competències que posseeix i que ha adquirit no només a base d’estudi, sinó de la pràctica i la col·laboració amb altres professionals més experts en la matèria. COMPETÈNCIA D’ACCIÓ PROFESSIONAL: Les competènciesencaminades a millorar la situació escolar o professionals de qualsevol persona es distingeixen en quatre tipus. La combinació d’aquestes dóna la clau per obrir la societat als canvis que aquesta necessita per adaptar-se a la situació actual. Aquestes competències encaminades a l’acció professional són: la competència tècnica, la metodològica, la participativa i la personal. ORIENTADORPROFESSIONAL: Com produïm tots aquests canvis? La figura de l’orientador professional és clau per entendre i desenvolupar tot aquest procés. Amb un objectius clarament marcats, l’orientador professional esdevé un element de canvi fonamental per ajudar a les persones a adquirir no només capacitat sinó competències que els ajudin a introduir-se de manera satisfactòria en el món laboral tenint en compte elperfil professional de cada un d’ells, ajudant-los a adquirir una major qualificació i ajudant també a perseguir objectius específics de millora per a tota la societat.

Responent a la pregunta que se’ns planteja en aquest apartat, cal que ens fixem que a l’orientador professional és al primer que se li exigeix comptar amb les diferents competències que hem esmentat amb anterioritat. Les tasquesencomanades a aquests professionals van més enllà de la simple orientació. Han de ser capaços de fomentar desenvolupament professional, assessorar, gestionar programes i serveis, avaluar situacions, fer d’intermediaris, investigar, posseir intel·ligència interpersonals, regular les emocions... però la bona gestió d’aquest professional no només requereix de la seva presència, sinó que està immersen un triangle on la formació professional i les polítiques d’ocupació tenen un pes fonamental. En l’actualitat sembla que cap dels vèrtexs que sostenen aquest triangle no passen per el seu millor moment, quan justament és el moment en què més necessitem la estabilitat d’aquests factors.
Responent doncs a la pregunta, crec que el professional de l’orientació professional té una càrrega immensa asobre, en quan és el responsable de facilitar i promocionar aquests canvis dins de la societat però que per altra banda no rep ni la formació necessària ni el recolzament institucional bàsic per tirar endavant amb aquesta tasca gens fàcil. Entenc que les noves generacions estan veient petits canvis en aquests termes, l’entrada de les competències als currículums escolar, deixen entreveure ques’entén la importància de saber aprendre i només d’aprendre a fer i les noves exigències a les universitats o als estudis superiors intenten dotar als futurs professionals de noves eines per a desenvolupar-se més plenament com a treballadors, però encara hi ha molta feina per a fer. Cal un canvi de mentalitat, un canvi en l’educació més evident i més consensuat per totes les forces polítiques, no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 Orientació Professional
  • Orientacio professional pac 1, uoc
  • PAC 1 orientació professional UOC
  • orientacio professional
  • Orientació professional
  • Pac 1 Orientacio Professional
  • Orientació professional PAC 1
  • Orientacio professional pac 2, uoc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS