PAC3 Antopologia

Páginas: 9 (2223 palabras) Publicado: 16 de junio de 2015
PAC 3. Aproximacions antropològiques al camp de l'educació social

Consultora: Patricia Homs Ramírez de la Piscina
Antropologia Pedagògica
Irene Tena Parada






















LES TRANSFORMACIONS DE L’EXPERIÈNCIA DE LA MATERNITAT EN SOLITARI

Introducció
En aquest assaig tractaré temes sobre les famílies, la “maternitat en solitari” els quals han sofert diferents canvis i transformacions alllarg d’aquest últims 60 anys, sense estar exempts de conflicte. També parlaré sobre l’elecció de ser “mare soltera”, una opció que cada vegada es veu més en la nostre societat d’avui dia. Finalment, parlaré sobre el mateix terme “mares en solteres” i quines connotacions porta en si mateix.

La família
En l’actualitat existeixen una gran varietat d’estructures familiars, en contraposició atemps enrere on l’únic i inqüestionable tipus de família era la nuclear, monògama i endogàmica. Entenent que “La família és un agent social canviant en formes i els continguts” Fuentes (2011)1, aquest terme és dinàmic i canviant en significats, de la mateixa forma que la societat també ho és. Les construccions fetes socialment sobre què s’entén per família/es, s’aniran modificant a mida que lasocietat canviï.

Antigament, (fa només 50 anys enrere) la idea de família estava lligat a temes de consanguinitat, biològics, lligams religiosos, formades per l’home “el cap de família”, la dona “mestressa de casa” i progenitors/es. Qualsevol altre tipus d’estructura familiar (no establerta per l’església i el regim franquista) era mal vista. Els diferents tipus d’estructures familiars que escontemplen actualment, són els monoparentals, homosexuals, adoptiva, d’acolliment, etc. L’aparició d’aquests diferents tipus de famílies són deguts en part a les transformacions dels significats que se’l hi atorguen a la filiació i aliança, entre d’altres. La filiació entesa com “la relació o vincle que s’estableix entre una persona i els progenitors” Fuentes (2011), antigament només es podia parlar defiliació en termes de consanguinitat. Aquest fet, provocava i induïa a una gran discriminació i desigualtats entre els fills/es il·legítims. La introducció de lleis que permetien el divorci, l’acceptació davant la llei del matrimoni homosexual, la introducció de la dona en el món laboral, entre d’altres són les causes dels canvis en la idea de “família” per la de famílies.
En relació a lesfamílies monoparentals, més concretament a les mares que crien elles mateixes als seus fills (sense la figura paterna), encara que sembli un tipus de família molt recent, antigament ja existien “mares solteres”. La majoria d’elles no ho feien per elecció pròpia ja que com he mencionat no eren ben vistes... a continuació parlaré d’elles i de les transformacions i l’experiència al llarg d’aquest últims 60anys de ser mare soltera.

De prostituta a mare soltera
Mare soltera, mare sola, mare separada, són molts els termes que s’utilitzen per a categoritzar a una dona que per decisió pròpia o no cria al seu fill sense la figura paterna. Personalment, no m’agrada cap d’aquest tres, ja que fa pensar que aquesta mare li falta alguna cosa, que no està completa.

Com he mencionat abans, fa uns 60 anysenrere el fet de ser “mare soltera” era lo pitjor que li podia passar a una noia, a la seva família i posteriorment al seu fill/a. A aquestes les qualificaven de prostitutes, pecadores, etc... És veritat també que per l’època franquista, la família era molt important, però malauradament, només era vàlid un únic model, la família nuclear. Per aquella època i mitjançant les normes que imposava elcatolicisme, el fet de que un home i una dona contreguin matrimoni i posteriorment arribin els fills/es, era la única fita de vida, com aconseguir l’èxit. Cal dir, que aquesta manera de veure la vida encara no ha desaparegut del tot. Quantes vegades no escoltem “va conèixer una noia, es va casar i estan esperant una filla, ara si que ha encarrilat la seva vida!”. Que volen dir amb això? Que avanç...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • antopologia
  • Antopologia
  • Antopologia
  • Antopologia
  • Antopologia
  • Antopologia patcial
  • Antopologia cultural
  • antopologia aristotelica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS