PAC4 Ciutat Morta

Páginas: 10 (2431 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2015
Ciutat Morta: anàlisi del cas 4 _ PAC 4

1.-Durant el visionat del documental s’observa com la base de la problemàtica en la resolució dels esdeveniments que van succeir al 4F es un fort prejudici cap als arrestats.
“El procés de categorització social, fa referència ‘al conjunt de processos psicològics que porten a ordenar l'entorn en termes de categories: grups de pertinença, d'objectes id'esdeveniments, en tant que són considerats equivalents per a l'acció, les intencions o les actituds d'un individu’” Pujal, Margot (2008). La identitat (el self).
Entenem doncs, com una persona, pel fet de pertànyer a un grup, s’espera unes accions concretes d’aquesta persona, i això es el que va succeir aquell fatídic 4F; per una banda, estan les tres persones que van arrestar al lloc dels fets,aquestes persones eren immigrants i per aquest motiu, possibles delinqüents, per l’altre costat, dos persones que no eren immigrants, però els agents declaren que per les seves característiques i formes de vestir, coincidien amb la gent que estava en el lloc dels fets, per tant, també eren possibles delinqüents.
Com dèiem al començament, aquell dia es va produir un fort prejudici cap els arrestats;“El prejudici s'entén com una actitud generalment negativa cap a determinades persones, que està originada pel fet que pertanyen a determinades categories socials i no pas per les seves característiques o actuacions individuals.” Pujal, Margot (2008). La identitat (el self).
No es tractava de que els agents haguessin vist directament l’acció d’aquestes persones que va provocar que un agent quedesferit al carrer, sinó que, el fet que aquestes tres persones es trobessin a prop dels fets i fossin d’una determinada categoria social (en aquest cas, immigrants) va provocar que els agents donessin per bo, que eren elles les que havien ferit al seu company. Mes tard, els agents van observar al hospital a dos persones amb unes característiques determinades (tenien uns pentinats i una forma de vestirparticular i concreta, diferents als canons establerts per la societat actual), i ràpidament els van categoritzar dins del grup que havia provocat els fets, aquestes persones estaven ferides i ensangonades (havien caigut amb la bicicleta), però per el prejudici que els agents van fer de elles, van pensar que no podia ser per altre motiu que no fos que havien estat al lloc dels fets, i d’aquestamanera, també van ser arrestats.
Els agents de la llei, es van de regir per unes normes socials estandarditzades, “Les normes socials es poden considerar les obligacions que tenen les persones en una situació, però també les expectatives que aquestes persones tenen sobre quin serà el comportament de les altres persones i sobre el seu mateix comportament” Feliu i Samuel-Lajeunesse, Joel (2008).Influència, conformitat i obediència, Les paradoxes de l'individu social.
Aquell dia, els agents de la llei van trencar les normes socials i es van regir per el estereotip i el prejudici donant pas a la discriminació; d’aquesta manera van trencar les normes explicites i implícites, propinant agressions físiques i verbals sense mesura als detinguts.

2.- Si relacionem l’experiment de Zimbardo amb lesaccions policials del 4F, podem trobar una explicació al comportament dels agents; “Con la realización de este experimento comprobamos como la internalización de los roles, y las variables externas situacionales, son factores a tener en cuenta en las situaciones. -Zimbardo expresó: “Pudimos observar cómo la cárcel deshumaniza a las personas, transformándolas en objetos e inoculándoles unsentimiento de desesperanza. Respecto a los guardias, nos dimos cuenta de cómo gente normal puede llegar a transformarse desde el bueno Dr. Jekyll al malvado Mr. Hyde” Se observó por lo tanto, como la fuerza de la situación a veces puede ser más poderosa que la personalidad del individuo mismo” (http://lamenteesmaravillosa.com/experimento-de-la-prision-de-standford/).
Així doncs, veiem com no es tracta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciutat Morta
  • Pac4
  • la mort
  • La mort
  • Ante-morten y post-morten
  • Pac4 Bases
  • Ciutat de Ciutats
  • Ciutat vella

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS