paiget

Páginas: 6 (1287 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2013
Breu marc històric de l’avaluació psicològica
Considerem que la cita clau en l’avaluació psicològica es l’obra Examen de los ingenios para las ciències, de Juan Huarte de San Juan que es va publicar l’any 1575, en aquest text defensa un model d’aptituds, pel qual les persones posseeixen talents especials que es poden identificar pel color de la pell, la humitat, el pèl...
McReynolds,l’avaluació psicològica moderna arrela a final del segle XVII i començament del XVIII.
les aportacions especifiques en avaluació foren minses per part de Berkeley i Hume. En aquesta època, es va desenvolupar les primeres escales d’apreciació de qualitats de la personalitat i es va tractar de comprendre els processos mentals sota el nom de psicometria. Es van definir els poders de la ment: autoestima,gratitud, memori, etc. També es va estudiar les diferents parts del còrtex cerebral l’anomenada frenologia de Gall.
Els primers passos científics de l’avaluació
A finals del segle XIX es va iniciar la separació entre la filosofia i la psicologia. Al mateix temps, les aportacions de Broca sobre la identificació d’una zona cerebral vinculada al llenguatge donaran gran importància a les basesneuropsicologiques de la conducta humana.
Un punt de inflexió molt important en l’avaluació psicològica va ser les obres de Wundt, Galton,Cattell i Witmer. Aquests autors tenien en comú l’intent de quantificar les conductes. Wundt, creador del primer laboratori de psicologia experimental, va avançar en l’anàlisi de les diferencies entre sensació i percepció mitjançant l’estudi dels temps de reacció.Galton va ser pioner en estudis de mesura sobre l’herència de les capacitats. Va fer un avançament molt important en l’anàlisi de les diferencies individuals.
Cattel, deixeble de Galton, va ser considerat el divulgador del corrent diferencialista representat pels test mentals. I Witmer va ser l’iniciador de la psicologia clínica, va crear la primera clínica per a l’exploració i tractamentpsicològic.
Binet va ser conegut gracies a la creació de la primera escala d’avaluació de les capacitats cognoscitives. va analitzar l’analitzares humanes a partir de manifestacions complexes.

La generació d’instruments: període entre les dues guerres mundials.
La primera guerra mundial va provocar el desenvolupament de test amb finalitats selectives i d’orientació. Sovint, aquest fet és consideratcom el moment de la creació de la professió psicològica, vinculada a tasques d’avaluació.
Després de la primera guerra mundial va ser extraordinàriament fructífer en la creació d’instruments de mesura. Es van crear molts tests con el de Rorschach, el test Goodenough; es van elaborar les primeres escales evolutives globals de motricitat i de maduresa social; es van analitzar els interessos imotivacions; es va presentar el conegut inventari de personalitat MMPI. L’escala Wechsler-Bellevue anava dirigida a adults i es fomentava en la dicotomia entre les capacitats verbals i de manipulació
En aquest mateix període els avenços estadístics posaren en les bases de l’anàlisi factorial. Durant un llarg període, el futur de l’avaluació psicològica va quedar vinculada als avenços psicomètrics.L’aprofundiment en les bases de l’avaluació psicològica i defensa de la validesa dels instruments: des de la Segona Guerra mundial fins 1965.
Es un període centrat en el replantejament de les bases conceptuals de l’avaluació psicològica. S’inicia una discussió que afecta el model psicològic, el mètode i les tècniques defensades des de cada enfocament. Aquest debat perdura encara en l’actualitat. Elstreballs d’ Eysenck criticaven dels procediments d’anàlisis i d tractament de les alteracions de conducta i a favor dels models objectius. Les critiques de la validesa no van afectar únicament els instruments, sinó també el model classificador.
Meehl va plantejar un debat entre el valor de la predicció clínica i la predicció actuarial.
Així mateix, les conseqüències de la segona guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria De Paiget
  • las estapas de paiget
  • Ferreiro: “Jean Paiget: El Hombre Y Su Obra”
  • Paiget
  • Comapración teoría de paiget y vigostky. aprendizaje cooperativo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS