papel

Páginas: 7 (1630 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013


















































Comentari de text: Sobre la llibertat (Capítol IV)

El capítol IV del llibre “Sobre la llibertat” de John Stuart Mill ens dóna a conéixer quatre temes els quals ens dóna la visió filosòfica.

La primera part del llibre ens parla del tema de la llibertat. La llibertat de la què ens parla Mill,es refereix a la llibertat social i no al problema de la llibertat individual. Mill no li interessa discutir sobre si l’home és o no és lliure, ni sobre quines són les condicions de la llibertat, sinó trobar quina és la seva llibertat ètica, política i social.
A partir dels següents conceptes: ètica, llibertat i felicitat; elabora el que ell anomena “Principi d’Individualitat”, és a dir,considera que són els drets de l’individu, el dret a la llibertat que això fa que trobi la felicitat més gran; per això diu que una vida feliç es troba buscant el bé, i en conclusió, la llibertat individual és l’eina de la felicitat. Aquest principi ens pot explicar que cap individu no pot ser obligat a fer uns actes si ell no ho vol fer.
Ara bé, qualsevol individu és responsable del seu comportament,és a dir, dintre d’una comunitat té una certa independència. Per altre banda, l’individu que conviu entre la societat ha de ser conscient que no té que perjudicar els interessos de l’altre gent i que té que sacrificar-se per el bé de la societat. Sempre que no es compleixin aquets fets anteriors, l’individu pot ser sotmès a un judici imposat per la comunitat.
La societat ha de distingir quinessón les coses bones i quines són les coses dolentes. A partir d’aquí si un individu comet un fet dolent, pot ser sotmès a un càstig en forma de judici.
En definitiva, Stuart Mill sobre el tema de la llibertat ens explica que cada individu és lliure, però sempre portant el bé a la societat.

El segon tema que ens planteja Mill són els valors ètics. L’autor ens planteja els deures o obligacions quetenim cada persona, és a dir, cada persona s’ha de deure amb nosaltres mateixos (tal com deia Mill). Argumenta que el que tenim que fer les persones és diferenciar els sentiments i la conducta personal, és a dir, si un individu té un desig per obtenir una cosa, obtindrà més plaer que un altre que no la desitgi. Sobre aquest fet de desitjar les coses diu Mill que hi ha coses que desitgem més quealtres, però diu que hi ha valors nobles com el fet d’ajudar a un altre que ens podria aportar plaer.
En conclusió, per buscar el plaer les persones han de seguir uns valors qualificatius, com seria el fet d’ajudar a la comunitat, i no quantitatius, com el fet d’obtenir un objecte o una cosa.

El tercer tema que toca Mill és l’educació. Mill pensa que l’educació és el millor medi per poderensenyar a cada persona. L’aprenentatge des de ben petits és essencial per poder inculcar els valors ètics i morals, és a dir, com ha d’actuar una persona davant una situació, sempre fent el bé i no el mal.
Mill assegura que si de petits no s’imparteix l’educació adient, la comunitat serà el responsable a que aquell individu no assoleixi un bé per la comunitat o un bé individual.
En definitiva, lespersones ens hem d’educar des de ben petits per aportar un bé individual, i sobretot un bé per la comunitat.

El quart tema que es planteja Mill és la felicitat. Aquet concepte és la finalitat de la vida, i les persones intenten trobar-la durant l’individu visqui. Mill ens explica que per assolir la felicitat, l’individu ha de ser lliure, ha de tenir uns valors ètics que ajudin a la comunitat is’ha d’educar des de ben petit.
Mill explica que la felicitat consisteix en trobar-la pel major nombre de persones, sempre sent una felicitat que en gaudeixi tota la comunitat i no un individu en concret. Si l’individu busca una felicitat individual, la comunitat no en podrà gaudir i la felicitat no podrà ser mai compartida.
En conclusió, la felicitat la de trobar cada persona, i a partir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El papel
  • El Papel
  • El papel
  • El papel
  • Papel
  • El papel
  • papel
  • Papel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS