Paradigmas Psicologia Evolutiva

Páginas: 9 (2003 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2012
La Psicologia Evolutiva s’ocupa d’estudiar els processos del canvi psicològic que es van donant en els individus al llarg de la seva vida. Els seus objectius principals són descriure aquests canvis i explicar per què es produeixen, així com la raó de les diferències existents entre unes persones i unes altres per a poder assentar les bases per als diferents tipus d’intervenció.
El nostreobjectiu en aquesta pràctica és interpretar alguns aspectes del desenvolupament infantil basant-nos en la lletra d’una cançó de Joan Manuel Serrat, “Esos locos bajitos” i relacionar fragments d’aquesta amb diferents constructes teòrics de la Psicologia Evolutiva.

1.“Que decidan por ellos, que se equivoquen”

Aquesta frase podria tenir relació amb el paradigma constructivista de Piaget, ja que diuque el subjecte, en aquest cas els fills o els nens, són actius. Els nens tenen una construcció activa de l’organisme, ells mateixos construeixen el seu propi pensament i la seva pròpia manera d’aprendre.
Piaget es centra en l’individu i un concepte que considera el més important, emfatitza amb l’estructura cognitiva o esquema. Amb aquest concepte, fa referència a que els nens creen els seus propispensaments i actuen enfrontant-se a la realitat i en base a l’experiència van reforçant tots els seus coneixements i pensaments, per tant són ells mateixos els que van adquirint nous conceptes i decideixen el que dir i el que fer.
Segons Piaget el nivell intel·lectual de l’individu té dues funcions:
la primera és la d’organització de la informació; a través d’aquesta és on es recull tota lainformació, tant la que ja té adquirida com la nova que processa. D’aquesta manera la va relacionant entre si.
La segona funció, és l’adaptació. Gràcies a aquesta i als dos processos que la duen a terme, el d’assimilació i acomodació, el nen pot ajustar-se a les demandes del seu entorn.
Referent a la frase de la cançó, el que més s’apropia a aquesta és el procés d’acomodació, ja que és on el nen jaconeix els elements i informacions del seu entorn i ell mateix modifica els coneixements per incorporar les noves experiències que està vivint i així adaptar-se a elles, per tant decidir i aprendre per ell mateix.
Els factors que intervenen són el propi individu amb la seva autonomia, per tal de conèixer el que realment ha de fer, és a dir, com actuar i aprendre a equivocar-se, i en bona part unaltre factor que intervé, tot i que aquest no influeix de manera directa sobre el propi subjecte, també forma part d’aquest procés d’aprenentatge, ja que el nen agafa consciència observant l’entorn i el que el rodeja.

2. “Niño, deja ya de joder con la pelota. niño, que eso no se dice, que eso no se hace, que eso no se toca”.

Aquesta frase de la cançó de Serrat està relacionada amb la teoriaconductista de Watson. Segons aquest autor, la conducta és causa de la relació entre estímul- resposta. Segons Watson, tota conducta es pot modificar i adaptar i la conducta s’aprèn a través de les experiències amb l’entorn.
És així doncs, que quan a un nen se li diu que no faci alguna cosa, és perquè es vol modificar la seva conducta, aquella observable. Són els pares els encarregats de que unnen tingui una conducta o una altra. Per tant, posant d’exemple l’anterior frase es diria que els pares li diuen que no faci una cosa al nen per tal de que a conseqüència d’aquesta ordre el nen modifiqui la seva conducta i adopti una altra millor, que serà no molestar amb la pilota, no fer allò i no tocar res, és a dir, adquirir la conducta que els pares consideren bona i desadquirir la conductaque consideren dolenta, que en aquest cas és que el nen estigui tocant coses i jugant.
En aquest procés d’aprenentatge els factors que intervenen són els pares i l’entorn, per tant un estímul. Seguint amb l’exemple de la frase, el nen quan vulgui tocar algun objecte, actuar o jugar amb la pilota se’n recordarà de quan els pares li diuen NO ho facis, i per tant no ho farà, perquè té assimilat la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Paradigmas evolutivos
  • Psicologia evolutiva
  • La Psicologia Evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • psicologia evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • ¿Que Es La Psicología Evolutiva?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS