Parcial M. Cat.

Páginas: 29 (7110 palabras) Publicado: 24 de abril de 2014
Apunts Història Moderna de Catalunya:

Conceptes claus:
Generalitat: La Generalitat no existia com a tal, en aquella època era la “Diputació del General”, abolida pel Tractat de Nova Planta. La seva estructura sempre fou la mateixa, de sis diputats: 1 militar (o noble), 1 eclesiàstic, 1 reial, 1 oïdor de comptes militar i 3 oïdor de comptes, 1 militar, 1 eclesiàstic i 1 reial. La reunió lapresidia el diputat eclesiàstic (bisbe, abat o canonge). En èpoques de crisis econòmica o processos importants, el Consell de Cent feia la feina.

Canceller: És el segon càrrec més important de Catalunya després del lloctinent, presidia una de les dues audiències civils de Catalunya, sempre era eclesiàstic.

Patronat reial: Les eleccions dels càrrecs eclesiàstics han de ser sempre ratificatsper el rei, dura des de els reis catòlics fins Carles I.

Governador de Catalunya:És el càrrec més importants, tot i que les seves activitats estan vigilades per les constitucions catalanes, podia tenir vicerègia.

Governador dels comtats de Rosselló i Cerdanya: Te la seu a Perpinyà, tenien la obsessió de tenir la seva pròpia Diputació.

Vicerègia: Quan mor el regent, el nou ha de jurar davantels furs i constitucions catalanes, si tarda molt, s’activa la vicerègia, un representant del rei a Catalunya (serà el Governador de Catalunya).

Corona d’Aragó: (o territoris aragonesos) Està composada per, el Regne d’Aragó, el Regne de València, el Regne de Mallorca i el Principat de Catalunya.

Les Corts: Institució representada per els tres estaments a Catalunya, 3 estaments a València i4 estaments a Aragó (infantonia). A Mallorca no hi ha Corts.

Lloctinent: Representant dels monarca a Catalunya, agafa pes quan aquest se’n va del territori, és un alt funcionari.

Batllia de Catalunya: Representa a la monarquia a Catalunya, a Rosselló i Cerdanya i Mallorca es diu Procuració Reial. Organisme que vetlla per el patrimoni del monarca (com a senyor feudal) a Catalunya. Els seusmembre són oficials reials, és un tribunal de les seves competències, les apel·lacions anar a l’Audiència Nacional.

Oficina del Mestre Racional: Institució que representa a la monarquia a Catalunya, els seus membre són oficials reials, s’encarrega de la comptabilitat i la que paga als oficials reials de Catalunya, excepte als magistrats, que els paga la Diputació. El principal càrrec d’aquestainstitució es patrimonialitza (marquès d’Aitona), persona que sempre estava amb el rei a Madrid, en el seu lloc estava el lloctinent del Mestre Racional, noblesa mitja catalana.

1.La crisi baix medieval:

1.1.El compromís de Casp:
El 1410 va morir Martí l’Humà sense nomenar successor, ja que feia poc que moria el seu hereu Martí el Jove, començant el interregne de la Corona d’Aragó (dura 2anys). Al Compromís de Casp (1412) s’escull com a successor a Ferran d’Antequera. Hi ha més d’una interpretació sobre aquest compromís, es diu que la candidatura del Comte d’Urgell va ser frenada per el Consell de Cent.

Els pretendents:
.Frederic d’Aragó, comte de Lluna, net bastard de Martí l’Humà, es va descartar al ser il·legítim, a part de que només tenia 8 anys, empresonat a Segorve. Tantper Ferran com per Alfons, serà considerat sempre com de la família reial, tot i que va estar conspirant des de Itàlia per aconseguir el tro.
.Lluís d’Anjou, duc de Calàbria, era el candidat adient per els anti urgellistes, fill del comte de Provença i Violant d’Aragó. Només tenia 8 anys, era candidat per frenar al comte d’Urgell, no per mèrits propis, això el debilita. Però tenia el suport del’arquebisbe de Saragossa (que va ser assassinat), al morir el seu pare, li donen el títol de Rei de Nàpols.
.Jaume d’Aragó, comte d’Urgell i gran favorit, va ser el gran derrotat, fill del comte d’Urgell i Margerida de Montferrat (família italiana amb emperadors bizantins).
.Duc de Gandia, nét de Jaume II, era ben valorat, tenia experiència i tenia connexions amb Castella, però tenia 78 anys....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Parcial Domiciliario Cat Kaufman
  • L&M parcial 2
  • Parciales sociedad y estado. cbc- cat. kogan
  • Examen parcial de estática y dinámica (cat)
  • Unidad m vil para cat strofes
  • 2Do parcial de economia cat molle 2011
  • Resumen Primer Parcial Cat
  • Gu A Primer Parcial Ingenier A De M Todos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS