Parlamento Univ

Páginas: 11 (2531 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
SETMANA DEL PARLAMENT UNIVERSITARI.

ANÀLISI DE LA INSTITUCIÓ PARLAMENTARIA:
El parlament de Catalunya és la institució que representa el poble de Catalunya, la qual cosa el situa en una posició central en el sistema institucional de l'autogovern de Catalunya. L'autogovern de Catalunya s'exerceix en les matèries especificades per l'Estatut. En els casos en què aquestes matèries es defineixencom a exclusives, en corresponen a la Generalitat, de manera íntegra, la potestat legislativa, la potestat reglamentària i la funció executiva. En altres casos, les competències de la Generalitat són compartides i la legislació de Catalunya s'ha de fer en el marc de les bases establertes per l'Estat, i en altres casos només executa la legislació emanada de l'Estat. Per tant, el Parlament representael poble de Catalunya; l'elecció democràtica i directa dóna la força suprema al Parlament i en fa la primera institució de la Generalitat, de la qual neixen totes les altres. El Parlament de Catalunya és format per una sola cambra i és independent i inviolable.
La institució parlamentaria té atribuïdes diverses funcions:
* La funció legislativa: es la capacitat per elaborar i aprovar lleis.Les lleis de Catalunya són promulgades pel president de la Generalitat en nom del Rei i publicades al DOGC i en el BOE.
* La funció de creació, control i impuls de l’acció política i de govern: el parlament és qui escull del president de la Generalitat, i per tant aprova el programa de govern que aquest proposa. Per tant, el Parlament té el poder de designar el govern, també el pot controlari fer caure al govern.
De l’elecció del Govern se’n deriva una relació de confiança entre aquest i el parlament, legitimant la funció de control i d’impuls polític. Per tant, el President i el Govern són políticament responsables davant el Parlament i han de dimitir si la cambra els nega la confiança.
D’aquesta manera hi ha tres instruments que s’utilitzen per aquesta funció: el primer lainvestidura, és la tria del President de la Generalitat, perquè un diputat sigui investit es necessari el vot favorable de la majoria absoluta (50%+1) dels membres de la cambra, si no s’obté aquesta majoria absoluta, la segona volta es resoldrà mitjançant una majoria simple. Si cap diputat obté una majoria absoluta en els comicis, les coalicions parlamentaries prenen gran rellevància.
Un altreinstrument que s’utilitza és la moció de censura, que es presenta contra el president de la Generalitat i el seu govern, mitjançant un procediment d’iniciativa parlamentaria per mitjà del qual el Parlament pot expressar la ruptura de la relació de confiança amb el president per proposar una altre persona candidata a la presidència de la Generalitat. És una moció de censura constructiva perquè es presentaper a la presidència un candidatx alternatiu. Perquè la moció de censura es porti a terme es necessita un suport de la majoria absoluta dels diputats.
Un altre instrument és la qüestió de confiança, en aquest cas és el Govern qui demana a la cambra dels diputats el suport explícit al seu programa de govern, a una declaració de política general o a una decisió de transcendència excepcional. Uncop presentada la qüestió de confiança, que prèviament ha d’aprovar el Consell Executiu, s’ha d’obtenir com a mínim el suport de una majoria simple dels membres del Parlament; si no és així el govern i president ha de cessar les seves funcions.
* La funció d’aprovació dels pressupostos: el poder executiu (govern) i el Parlament han d’aprovar els pressupostos introduint les esmenes dels grupsparlamentaris que es considerin pertinents.
* La funció electiva, és a dir, que el Parlament pot nomenar una sèrie de càrrecs, com els senadors de designació autonòmica, o el síndic de Greuges.

En la setmana del parlament universitari varem simular les funcions que he anomenat, amb excepció de la d’aprovació de pressupostos.
En la funció electiva varem designar els membres de la mesa del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Parlament
  • univ
  • Univer
  • univer
  • Universe
  • Unives
  • unive
  • PARLAMENTO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS