PARTE 1 SOCIALES

Páginas: 11 (2574 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2015
1. Augment demogràfic i expansió agrícola
La Revolució Industrial va ser el resultat d’un conjunt de canvis econòmics i tecnològics interrelacionats que varen originar una transformació profunda de l’economia i de la societat.

1.1. LA REVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA
La població europea va iniciar un procés de creixement ininterromput que es coneix com a revolució demogràfica des de mitjan segle XVIII.Les causes d’aquest canvi demogràfic varen ser l’augment de la producció d’aliments i el progrés de la higiene i la medicina. A causa de tot això, amb una alimentació millor es va produir una disminució de la mortalitat i un lleuger increment de la natalitat. També va fer possible un augment de l’esperança de vida, que va passar de 38 anys a assolir els 50.

1.2. LA REVOLUCIÓ AGRÍCOLA
L’incrementde la població va provocar un augment de la demanda d’aliments i una alça dels preus agrícoles, que va estimular els propietaris a millorar els sistemes de producció per augmentar la productivitat. Això va ser possible gràcies a dues grans transformacions:
La introducció de canvis en l’agricultura i la propietat de la terra. La propietat senyorial es va convertir en una propietat privada, de talmanera que els propietaris podien tancar les seves propietats, fer-hi les transformacions que volguessin i expulsar-ne els pagesos.

L’aplicació de nous mètodes i tècniques de conreu. La innovació fonamental va ser la supressió del guaret i la seva substitució per plantes farratgeres (sistema Norfolk). També es va iniciar una mecanització progressiva de les tasques agrícoles. Finalment, laintroducció de nous conreus i l’expansió de la ramaderia varen permetre oferir una dieta més rica i variada a la població.



LES TRANSFORMACIONS AGRÍCOLES

Les lleis de tancament varen ser aprofitades pels grans propietaris agrícoles no només per tancar les seves propietats, sinó també àmplies zones de terres comunals de les quals es varen apropiar. Els pagesos pobres o sense propietats es varen veureprivats dels seus drets sobre les terres comunals i varen haver d’abandonar les terres que conreaven tradicionalment.
El sistema Norfolk de rotació de conreus permetia no deixar cap tros de terra en repòs i obtenir conreus herbacis per alimentar el bestiar.
Els sistemes de sembra mecànica en solcs de fileres paral·leles possibilitaven la recollida tant de fruites com de males herbes. La utilitzacióde noves arades permetia remoure els camps amb més facilitat i profunditat i cobrir les llavors amb terra per protegir-les del vent i dels animals.


















2. El sorgiment de la indústria
2.1. Màquines, vapor i fàbriques
Varen originar a la industrialització la innovació tecnológica. Les màquines varen anar substituint el treball manual.
Les primeres màquines eren accionades per laforça humana i per energia hidràulica. Però la font d’energia que va revolucionar la producció va ser el vapor. La màquina de vapor inventada per James Watt utilitzava el carbó com a combustible, va permetre la substitució de les energies tradicionals i es va convertir en el símbol de la Revolució Industrial.
La mecanització i les noves fonts d’energia varen generalitzar el sistema fabril deproducció, que consisteix en la concentració dels obrers i de les màquines en grans edificis, les fàbriques.

LA MÀQUINA DE VAPOR













2.2. La indústria tèxtil
A la Gran Bretanya, el primer sector que es va mecanitzar va ser la indústria del cotó, primer en la filada i després en la teixidura. Per estimular la producció de teixits de cotó a l’interior del país, el govern britànic en va prohibirla importació.
Per poder-ne fabricar més quantitat, es varen començar a aplicar una sèrie d’innovacions:
La llançadora volant, que va augmentar la velocitat del procés de teixir.
Noves màquines de filar, que incrementaren la producció de fil.
El teler mecànic, va completar el procés de mecanització tèxtil.





LA LLANÇADORA VOLANT





2.3. Carbó i ferro: la siderúrgia
Anteriorment es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segundo bach. unidad 1 sociales ... 2ª parte
  • GUIA: Doctrina Social de la Iglesia (Parte 1)
  • INFORME DE RESPONSABILIDAD SOCIAL V Cuarta PARTE 1 1
  • Sociales parte 1-3
  • Partido Socialista
  • partido socialista
  • Partido Socialista
  • Partido Socialista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS