Partenó

Páginas: 3 (605 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
1-PARTENÓ:

DOCUMENTACIÓ GENERAL

Nom: Partenó
Arquitectes: Ictinos i Cal·lícrates. Fídeies en fou el supervisor.
Cronologia: 447-432 aC
Localització: Acròpolis d´Atenes (Grècia)
Estil: grecclàssic
Materials utilitzats: marbre i fusta
Sistema constructiu: arquitravat

ANÀLISI FORMAL
Elements de suport i suportats

Les columnes del Partenó suporten un entaulament horitzontal-compost per un arquitrau, un fris i una cornisa- que en recorre tot el perímetre. Juntament amb els murs i les columnes interiors, es responsabilitzaven de la cobertura inclinada a dues aigües, que, ales dues façanes, desembocava en els frontons respectius.
Espai Exterior i Interior
a) Espai exterior:
D´ordre dòric, és un temple octàstil perquè té vuit columnes a la façana principal; amb dospòrtics hexàstils perquè a les dues façanes hi ha una segona filera de sis columnes; i perípter, perquè tot l´edifici és envoltat completament de columnes.
El temple s´alça sobre un estilobat i dosestereòbats. Sobre aquests s’aixequen, sense base, les columnes dòriques, fortes, directes i grandioses. Els fusts són robustos, de baixa alçada –entre quatre i sis vegades el diàmetre inferior- ambestries d´aresta viva.
L´arquitrau llis i sense cap ornament; el fris, dividit en tríglifs i mètopes; i la cornisa, que sobresurt. El frontó estava ple d´escultures.
b) Espai interior:
El Partenóera un edifici de planta rectangular amb una cel·la interior dividida en dues estances incomunicades, per tant, dues façanes d’accés amb dos pòrtics.
La sala més gran contenia la famosíssima estàtuacriselefantina (d´or i de vori), de 12,8m d´Atena, esculpida per Fídies. Les finestres, la seva situació, la porta oriental... estaven pensades perquè, quan sortís el sol, aquest la il·luminés ambels seus raigs.
La sala més petita, l’opistòdom, guardava el tresor del temple.

Estil

El Partenó adoptà unes proporcions atípiques i un nombre de columnes poc freqüent : vuit per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • Partenó
  • Parteno
  • El Partenó
  • El Partenó
  • partenó
  • Partenó
  • El Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS