Parteno

Páginas: 7 (1711 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2012
El Partenó

a. Situa l’obra en el seu espai cronològic; històric i cultural. [1 punt]
Puntuació: Cronologia [0’30 punts], històric i cultural [0’70 punts].
[0’30 punts] Cronologia: El Partenó, obra mestra de l’arquitectura grega, pertany a la segona meitat del segle V aC (447 aC – 432 aC). Iktin i Cal·lícrates, i Fidias foren els responsables de la seva construcció i decoració. Durantla seva construcció es van utilitzar 20.000 tones de marbre del Pentèlic.
Vint-i-cinc segles de guerra, intempèrie i història, l’han deteriorat, deixant entreveure la que va ser l’obra més emblemàtica de l’arquitectura religiosa de la Grècia clàssica.

[0’70 punts] Històric i cultural: El període de la construcció del Partenó es caracteritza pel govern de Pèricles (443 aC al 429 aC) i laimplantació de la Democràcia. Un cop finalitzades les guerres Mèdiques, Atenes es converteix en la més gran de totes les «polis» gregues. Dirigida per Pèricles, es construeixen fortificacions, la primera casa del Senat i una xarxa de canonades que subministraven aigua a tots els ciutadans. Pèricles dirigí un programa de construcció molt ambiciós que també incloïa la restauració de l’Acròpolis per talde restituir el seu esplendor anterior. Dins d’aquest programa, el Partenó (temple a la Verge) ocupà un lloc preeminent.
Pèricles va contribuir a que la ciutat d’Atenes es convertís en una potència i tots els diners que havien de servir per la defensa de les ciutats-estat de la regió, els va invertit en la glorificació d’aquesta. Atenes va prosperar amb Pèricles i el seu repte fou mantenirl’èxit que havia aconseguit. Però a mesura que la ciutat creixia tant en poder com en riquesa, va atraure l’enveja d’altres potències veïnes. Esparta l’enemic més perillós la desafiarà, acabant amb el seu moment d’esplendor amb les guerres del Peloponès (del 431 aC - 404 aC).

Culturalment destacar que és l’època de la construcció de l’Acròpolis com a gran santuari i dels grans escultors Miró, Policleti per damunt de tot Fídias. L’època en què Hipòcrates funda la medicina científica i amb el seu “jurament Hipocràtic” estableix les normes que ha de seguir un metge pel desenvolupament correcte del seu treball. Filosòficament hem de destacar a Sòcrates considerat el fundador de la filosofia occidental i mestre de Plató.

b. A quin estil pertany. Enumera i comenta breument cinccaracterístiques d’aquest estil. [1 punt]
Puntuació: Estil [0’50 punts] 5 característiques [0’10 punts c/u]
[0’50 punts] Estil: Obra de l’art grec, és del primer classicisme o clàssic sublim.

[0’10 punts c/u] Característiques:
1. ANTROPOCENTRISME: Com diu Protàgores, «l’home com a eix central de la cultura grega». L’home, el qual només estava sotmès a l’home col·lectiu, és a dir a la polis, enl’art serà el centre i la principal font d’inspiració. És per això que el temple d’Atenea Niké no és colossal ni monumental; està fet a la mida de l’home.

2. BELLESA: Calia aconseguir que tota obra d’art assolís la bellesa màxima, i la bellesa màxima és la suma d’ordre, de proporció, d’equilibri, de simetria; en definitiva, de raó matemàtica. Buscaven la bellesa ideal, i qualsevol imperfeccióera la negació de la bellesa.

3. RELIGIOSITAT: L’home grec estableix un sentiment de relació amb la divinitat. Els déus són molt propers als homes i, sovint, aconsellen i ajuden en comptes d’imposar. Fruit d’això, es produeix la proliferació de temples, espais de culte a les divinitats.

4. EQUILIBRI AMB LA NATURALESA: Els grecs, més que arquitectes, són considerats escultors d’espais.Les seves construccions es trobaven integrades en el medi ambient i l’espai exterior tenia, per a ells, una gran importància a causa d’una clara voluntat de contemplació, d’aconseguir plaer estètic. Podem dir que un temple grec està fet per ser vist des de fora, per ser contemplat i gaudit.

5. MARBRE: La construcció de llurs obres era amb pedra, normalment de marbre blanc policromat,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • Partenó
  • El Partenó
  • El Partenó
  • partenó
  • Partenó
  • El Partenó
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS