Partenon

Páginas: 5 (1170 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2012
A FITXA TÈCNICA

a) TÍTOL: Partenó. Temple d'Atenea Parthenos.

b) AUTORS: Ictinos i Calícrates, amb la supervisió de Fídies.

c) TIPUS D’OBRA: Temple

d)  TEMA: D'una part,el mateix temple, com a lloc de culte d'Atenea, ve a simbolitzar la pròpia deessa, sobretot en la seva consideració de divinitat protectora per antonomàsia de la polis atenesa.
e)  Mides:dòric69, 5 metres dellarg i 31 metres d'ample
f) DATA: 447-432 A.C.

g) LOCALITZACIÓ: Acròpolis d'Atenes, Grècia.
h) ESTIL: Grec classic.

B CONTEXT HISTÒRIC
a)  Estil
Ens trobem davant d’una obra de classicisme grec dòric amb elements jònics. 
És una arquitectua harmoniosa, feta a la mesura de l'home,proporcionades amb equilibri de linies L: 2C +1: fòrmula que representa elsregularitats del tremp, Els costats llargs són una columna més que el curt. Desenvolupa els Tres Ordres: Doric, jònic.i corinti.Dòric: Els columnes no tenen base, el fust és acanalat i s'eixampla en la seva part mitjana, i el capitell està compost d'una motllura rodona sobre la qual és troba un tauler quadrat. Jònic: Els columnes són més prevalguis i més altes, amb base, fust acanalat icapitell enforma d'espiral amb dues volutes que és cargolen cap avall. Corinti: Els columnes també tenen basi i fust estriat, amb capitell en forma de fulles d'acant estilitzades. Els materials típicssonpiedras calcàries: gres, conglomerats, marbre ... 
Les obres no són només religioses sinó també civils. 
b) Històric: El Partenón s'edifica durant el període denominat "plena època clàssica", que esdesenvolupa després de la finalització de la Segona Guerra Mèdica contra els perses (480-479 a. de C.). Durant el seu transcurs, els atenesos es van veure obligats a evacuar la ciutat, la qual va acabar sent saquejada per les tropes de Jerjes, el rei persa. No obstant això, la victòria final va correspondre als grecs, quedant consolidada durant uns anys l'hegemonia d'Atenes. Les actuacions van serespecialment intenses en l'Acròpoli, on el Partenón va venir a substituir a un altre temple que s'estava aixecant en el mateix lloc quan es va produir la invasió. 
La construcció del Partenón ve a coincidir amb gran part de Pèricles (443-429), durant el qual es consolida el sistema democràtic i la ciutat viu uns anys d'esplendor, pau i prosperitat. Segle d'or. Treuen diners de la pau armada: LligaDèlica i els minis de plata Laurent per fer reconstruccions dels destrossos dels perses. 
La construcción del Partenón viene a coincidir amb gran part de Pericles (443-429), durante el cual se consolida el sistema democrático y la ciudad vive unos años de esplendor, paz y prosperidad. Segle d'or. Treuen diners de la pau armada: Lliga Dèlica i les mines de plata Laurent per fer reconstruccions delsdestrossos dels perses.
C Anàlisis del elements formals i compositius
Materials: marbre de la pedrera del Pentèlic i fusta.
Es considera prototip de temple grec clàssic. La seva orientació orient-occident es va modificar una mica cap al sud perquè la seva façana principal encarés directament als propileus (la porta a l'acròpoli) i així lluir des d'un primer contacte visual tot la seva esplendor.És un temple octástil(8 columnes en cada façana) anfipróstil,Temple grec amb dos pòrtics de columnes, un en cada extrem de la nau: i períptero (les columnes envolten tot l'edifici, sent 17 en cadascun dels costats majors).
La naos està dividida; d'una banda, amb la porta cap a orient. Està la naos pròpiament aquesta, per un altre, amb l'entrada cap a occident, es troba un habitacle que haviad'estar destinat a les verges que rendien culte a la deessa: El Partenón (que dóna nom al temple). La naos es compon de tres naus interiors separades per sengles fileres de columnes superposades (les columnes d'a baix són dòriques i les d'a dalt jòniques). Per exigències de Fidias la nau d'al mig és més gran que les dels costats. Això és perquè cabés la seva imatge crisoelefantina de pales atenea...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • partenon
  • El Partenon
  • El partenón
  • Partenon
  • Partenon
  • Partenon
  • partenon
  • El Partenón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS