PATRIMONI NATURAL RESUMEN

Páginas: 10 (2464 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2014
 PATRIMONI NATURAL

1. UNA HISTÒRIA NATURAL
Fa cent o cent cinquanta mil anys va aparéixer en Àfrica l´espécie homo sapiens. En milers d´anys va arribar a totes les parts del món, on trobem una àmplia diversitat lingüística.
Tres raons de perquè hi ha tantes llengües diverses al món:
-Res no es estable, tot evoluciona. De pares a fills, després demoltes generaciones la llengua va cambiant lentament.
-Separació geográfica dels grups humans. Diferents realitats socials que es construïxen amb paraules diferents per a anomenar coses diferents.
-Els grups humans s´han barrejat o combinat i per tant les seues llengües també, cambiant estructures, sistemes vocàlics…

2. EL MONOLINGÜE MILITANT
La inmensa majoria de les persones sónmonolingües, parlen una única llengua. La de la seua terra i el seu entorn.
-El monolingüe militant, seria per a l´autor, una persona amant de l´uniformisme absolut. Una persona que no fa mai l´esforç d´aprendre una altra llengua si va a una regió bilingüe i té contacte amb persones que parlen dos o més llengües apuntales (además en castellano) de la seua. Si la persona d´eixa regió coneix la llengua delmonolingüe militant, aquest voldrà que li parlen sempre en la seua llengua i ell no voldrà saber res de l´altra llengua de la regió. Mentres a ell li parlen en la seua llengua tot será correcte.

3. EL MONOLINGÜE NATURAL
El monolingüe natural és una persona que si ha de passar un llarg temps a una regió bilingüe, farà l´esforç d´aprendre eixa nova llengua i a poc a poc es convertirá en unbilingüe passiu.
La diferencia amb el monolingüe militant és que aquest no està disposat a acceptar una altra llengua. En canvi, el natural está disposat a aprendre una nova llengua i a integrar-se en eixe nou entorn o regió.

4. L´ANGLÉS ¿LLENGUA ÚNICA?
Es va intentar proposar l´esperanto com a llengua auxiliar per a tot el món, però el projecte no va eixir endavant. Es pensa que com l´esperanto noha anat mai darrere d´un exercit (Imperis que establixen la seua llengua per la força), ho va tindre molt difícil per a arribar a ser una llengua auxiliar o segona llengua de totes les persones.
Podem dir que l ´esperanto en l´actualitat es l´anglés. Es vol imposar l´anglés com la llengua que tot el món deu d´aprendre apart de la seua pròpia. Això es perquè l´imperi actual més potent del mónparla l´anglés. Però si en el futur agafara poder un altre imperi es proposaria per exemple el xinès o l´àrab com a llengua auxiliar. Perquè totes les llengües poden assimilar qualsevol concepte. Cap és millor que una altra per a expressar el que siga de qualsevol tema.
També cal dir que el llatí va ser l ´esperanto de la seua época, i el resultat va ser que aquesta llengua va acabar convertida enun bon grapat de llengües romàniques: italià, francés, català, castellà, galleg, etc.

5. UNA ESPÈCIE, UN LLENGUATGE, MOLTES LLENGÜES
La diversitat és la garantia general i essencial de la vida, i qualsevol pèrdua representa un perill en l´equilibri de l´existència. En el regne animal si una espècie desapareix, afecta de forma negativa a tota la cadena alimentària. Dons, el mateix ocorre ambles llengües i cultures. Aquestes són el fruit d´influències variades i de múltiples contactes de diversos grups humans. Mai cap grup humà no ha estat aïllat del tot, no hi ha cap raça pura. Precisament per això hem tingut èxit com a espècie: la varietat ens ha salvat.
El llenguatge és la facultat que ens definix com humans. Les més de sis mil llengües formen un tot, i si se´n perd sols una, somuna mica menys.

6. UNS ANIMALS BEN CURIOSOS
Tots les animals ens comuniquem. Des de les persones fins a les formigues o els lloros. Tots tenim el sistema per a comunicar-nos que ens cal com a espècie animal diferent per a adaptar-nos al nostre medi. Però les persones som els únics animals que ens comuniquem amb el llenguatge.
El llenguatge no ho adquirim a partir de zero. Des de el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen de patrimonio natural y cultural
  • Patrimonio mundial y natural unesco resumen
  • Resum Patrimoni Natural
  • Resum Patrimoni Natural
  • Patrimonio cultural y patrimonio natural
  • patrimonio natural
  • Patrimoni Natural
  • Patrimonio natural

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS