patrimonio cultural de las confesiones religiosas

Páginas: 17 (4107 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2013

EL PATRIMONI CULTURAL DE LES CONFESSIONS RELIGIOSES: LA SEUA REGULACIÓ JURÍDICA
A. Normativa comuna sobre patrimoni cultural.

- Constitució Espanyola:
* Art. 46 CE: què ho integra i funció de les autoritats.
“Els poders públics garantiran la conservació i promouran l'enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d'Espanya i dels béns que ho integren, siga quinsiga el seu règim jurídic i la seua titularitat. La llei penal sancionarà els atemptats contra este patrimoni”.
* Este article ha sigut desenrotllat per la Llei de Patrimoni Històric Espanyol, de 25 de juny de 1985), i ha de posar-se en relació amb l'art. 44.1 CE (dret d'accés a la cultura).

- Llei de Patrimoni Històric Espanyol, de 25 de juny de 1985.
* Amplia els béns que han de serconsiderats integrants del Patrimoni Històric, establint dos categories de béns :
Genèrica (tot el Patrimoni Històric Espanyol): immobles i objectes d'interés artístic, històric, paleontològic, arqueològic, etnogràfic o tècnic; i el Patrimoni documental i bibliogràfic, els jaciments i zones arqueològiques, els llocs naturals, jardins i parcs amb valor artístic, històric o antropològic.
Singular (bénsd'interés cultural): béns que dins del patrimoni, se'ls atorga major protecció; són declarats per la Llei o per un Reial Decret com béns d'interés cultural d'una forma individualitzada, amb el consegüent expedient administratiu per l'organisme competent (de la Comunitat Autònoma o de l'Administració de l'Estat).
* Béns de titularitat eclesiàstica: se sotmeten a esta Llei. El propi art. 46 CE parlade “qualsevol que siga el seu... titularitat”, per la qual cosa en el cas de béns del Patrimoni Històric espanyol de titularitat eclesiàstica (aproximadament el 80%, molts d'ells, a més, destinats al culte) s'ha de compaginar el dret de propietat del mateix amb el dret d'accés a la cultura, per la qual cosa s'haurà d'oferir la possibilitat que eixe bé siga visitat, contemplat o estudiatcientíficament, si bé subordinant-ho amb el seu ús cultual o religiós, que haurà de prevaldre.
* Conservació i protecció: Competències de l'administració de l'Estat i dels ajuntaments:
Administració de l'Estat:
- Garantir la conservació del Patrimoni Històric Espanyol.
- Promoure el seu enriquiment.
- Fomentar i tutelar l'accés de tots els ciutadans als béns que ho integren.
- Protegir els béns del'exportació il·lícita i de l'espoliació, així com la seua recuperació.
- Difusió internacional del coneixement dels béns, i intercanvi d'informació cultural, tècnica i científica amb els altres Estats.
Ajuntaments:
- Cooperació amb els Organismes competents per a l'execució de la Llei de Patrimoni en la conservació i custòdia del Patrimoni Històric Espanyol comprés en el seu terme municipal,adoptant les mesures oportunes partisca evitar el seu deteriorament, pèrdua o destrucció.
- Notificar a l'Administració competent qualsevol amenaça, dany, o pertorbació de la seua funció social, i de les dificultats i necessitats que tinguen pariona l'atenció d'estos béns.
- Redactar un pla especial de protecció d'àrees declarades Conjunt Històric.
- Sotmetre's als requisits especials per aatorgar llicència d'obres, declaració de ruïna o demolició de béns d'interés cultural.
- Expropiació d'immobles que impedisquen o pertorben la contemplació dels béns d'interés cultural o suposen un risc per als mateixos.
Altres persones:
- Les persones que observen perill de destrucció o deteriorament en un bé integrant del Patrimoni Històric Espanyol deuran, en el menor temps possible, posar-hode l'Administració competent.
* Destí i alienació.
Està prohibida l'exportació o eixida del territori espanyol dels béns declarats d'interés cultural.
Necessitat notificació de l'alienació, perquè l'Administració puga usar del dret de tanteig. Si no es notifica, podrà exercir el dret de retracte.
Impossibilitat de transmissió per títol onerós o gratuït ni cessió a particulars ni a entitats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Patrimonios Culturales
  • Patrimonio Cultural
  • Patrimonio cultural
  • Patrimonio cultural
  • Patrimonio Cultural
  • Patrimonio Cultural
  • Patrimonio cultural y patrimonio natural
  • Patrimonio cultural

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS