Pedra de tartera - maria barbal

Páginas: 9 (2174 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2012
PEDRA DE TARTERA
Autor/a: Maria Barbal Editorial: La Butxaca

Resum del llibre
Primera part:
Al principi del llibre ens explica la vida de la protagonista i la informació bàsica. Ens explica la vida i els caràcters de la família, on viuen, la pobresa en que es troba, el que pensa d’aquesta situació,... . La protagonista, Conxa, vivia en un poble anomenat Ermita, prop de Lleidaperò ha de marxar a viure a casa de la germana de la seva mare, la seva tieta Encarnació, casada amb un home més gran que ella, perquè diu la mare que “tantes boques i poca hisenda havien de fer forat per força”. Així la mare aprofita que la tia necessita ajuda per portar la Conxa a viure amb ella i estalviar-se una persona menys per alimentar. La Conxa al principi no li agrada aquesta idea, perquè aPallarès no coneix ningú, i se sent sola. Però com que viuen dins del poble va trobar veïns com la Delina, amb la que comença una amistat que durarà tota la vida. A partir d'aquí veiem les diferències entre la vida de la protagonista abans i després. Ha de canviar de poble, ha de renunciar a la seva família, ha de conèixer nova gent, ha d'adaptar-se a un ritme de treball diferent,... En fi, ha defer una nova vida. Mica en mica, però, es va adaptant als nous canvis. Un dia, el oncle i la protagonista van anar a Montsent a peu, a un mercat por comprar productes agrícoles. Tornen a Pallarès en un carretó d’un home i el seu fill que els inviten a tornar junts. El fill es diu Jaume i durant aquest viatge Conxa i ell comencen una relació.

Segona part:
A la segona part l’oncle mor haventpassat els seus últims dies malalt i poc temps més tard, també mor la mare la Conxa. En Jaume la vol festejar però els tiets de Conxa no ho volen perquè diuen que no és l’hereu de cap família i li proposen a un altre jove, en Martí, que té propietats i terres. Però la Conxa no el vol perquè li sembla violent, gras i es veu que es baralla amb la seva família. Finalment, després d’uns pactes econòmicsels tiets ho acaben acceptant i els hi permeten festejar i casar-se. En aquesta part veiem l'evolució de Jaume i Conxa: el casament, el naixement dels seus fills (L’Elvira, l’Angeleta i en Mateu, amb aquest ordre) i el que comporta ocupar-se de les criatures i al mateix temps del camp. A conseqüència de la feina d'ambdós, es veuen molt poc, però estaran sempre molt enamorats. El pare mai arriba aveure els parts de la seva dona ja que es passa dies seguits treballant de paleta i fuster als pobles del voltant i arriba a casa els caps de setmana que els passa treballant. En aquesta època, es produeix l’exili del Rei, la caiguda de la monarquia i la proclamació de la República. A Catalunya Esquerra Republicana guanya les eleccions i Lluis Companys és anomenat president de la Generalitat.Jaume està exultant perquè està afiliat a Esquerra i és anomenat Jutge de pau de Pallarès, un càrrec important dins de l’Ajuntament. Però en 1936 començarà la Guerra Civil Espanyola, amb conseqüències molt greus per en Jaume i la seva família.

Tercera part:
La tercera part mostra les mesures que imposa el nou govern i que afecta majoritàriament als seguidors de la República. A conseqüènciad'això, en Jaume, i la seva família són detinguts. La dona i les dues filles són portades a una presó de Noguera i després a l’Aragó, al Mateu no li van portar perquè era massa petit i no tenia ideologies polítiques encara. Pocs dies després s’assabenten de que en Jaume ha sigut afusellat tot seguit a la seva detenció. A les 5 setmanes i mitja aproximadament els alliberen i tornen a casa. La vida seràben diferent a partir de llavors. Quan tornen a la casa de la tia, la Conxa es sorprèn amb lo que ha crescut amb tant poc temps en Mateu, també es dona conta de que ja no és una jove, ni una dona madura, sinó una persona gran i vella. També s’adona de que les seves filles també creixen i de lo ràpid que ha passa el temps. Veiem el sofriment de la protagonista i la resta de la família, també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pedra de Tartera
  • Pedra De Tartera
  • Pedra de tartera
  • Pedra De Tartera
  • Pedra de tartera
  • Pedro y el capitán. mario benedetti
  • parroquia pedro maria morantes
  • hola juan pedro y maria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS