Pedra de tartera

Páginas: 5 (1215 palabras) Publicado: 19 de junio de 2014
Activitats
5. Gènere. En quin gènere podem classificar l'obra? Com la podem definir? Pertany a un sol gènere determinat?
L’obra “Pedra de Tartera” es pot classificar en el gènere narratiu, no només pertany a un sol gènere determinat, sinó que també es podria definir com una novel·la i com un conte.

6. Feu un llistat, amb citacions, i un breu comentari, dels temes de la novel·la.
Els delstemes de la novel·la son el paper de la dona (“Em sento com una pedra amuntegada en una tartera”).
La dependència a casa dels oncles (“jo em desviava per treballar. Treballava i treballava. Havia après a fer totes les feines tant de casa com de fora tal com me l’és havien ensenyades, sense posar-hi cap gest que fos ben be meu i que pugues semblar-los falta de respecte.).
La soledat quan mor elmarit (“tenia tristesa i no tenia cap mort per tancar-li els ulls ni per vetllar-lo ni per comprar-li la caixa ni per anar a la seva fossa amb flors acabades de collir i plorar-hi a pleret “).
I l’enyorament de casa (“no podia negar que cada camí m’estranyava més el pensament de deixar pallarès per tornar a l’ermita.”).

7. El títol:
a) Expliqueu la relació que té el títol de l'obra ambl'argument (llegiu la pàgina 81)
La relació que hi ha entre el títol i l’argument de l’obra es que la protagonista no té decisió pròpia, sempre els altres han de decidir per ella. Si algú diu que faci alguna cosa, ella ho farà. Però si ningú li diu que faci res, es quedarà on estava, sense fer res com una pedra.

b) Es podria considerar algun altre títol per a l'obra? És a dir, hi haalgun altre punt que considereu més important que la seua actitud davant els fets?
Jo penso que si que es podria considerar algun altre títol per a l’obra, crec que el títol de la obra hauria de ser un altre basant-se en els fets de el entorn que li van succeint al llarg del temps en aquella època, i no enflocar-se nomes ne un d’ells, com fa l’autora amb el títol “Pedra de Tartera”.

8. Narradori personatges:
a) Seleccioneu algun passatge on s'observi clarament la submissió de Conxa, bé davant altres persones, bé davant els fets que li toca viure.
La submissió de Conxa s’observa clarament quan no pot decidir amb qui casar-se encara que estigui enamorada del Jaume, qui li ha demanat la mà. Quan ha de preguntar-li amb els oncles té por de que no acceptin el matrimoni i això fa veureque si li deien que no, ella no podria fer canviar d’opinió als seus oncles. La Conxa no podia decidir res sola, ni el seu amor, ni la seva feina, ni la seva vida, ni res.

b) Intenteu unir totes les referències que Conxa fa sobre ella al relat. Mireu de fer la seua descripció amb les dades que hi aporta sobre ella mateixa. Quines són les paraules que més repeteix? Es pot parlar de la seuaevolució psicològica?
Unint totes les referències que Conxa fa sobre ella mateixa al llibre ens ha sortit aquesta descripció d’ella:
És la cinquena de sis germans i com no tenen diners l’envien amb la seva tia a viure. És una noia molt prima i maca, reservada, tímida, no sap dir que no i no pot ni pensar en contradir als seus oncles per mai faltar-li el respecte. El seu nom de veritat esConcepció, però li diuen Conxa des de petita perquè és més curt. Se sent unida als oncles, sobretot a la tia i no l’importa treballar perquè sap que els oncles necessiten la seva ajuda i després de que l’hagin acollit sent que ha de treballar si o si.
Les paraules que més repeteix la Conxa quan es descriu a si mateixa son que no l’importa treballar, que es el que ha de fer.
9. Estil literari
a)Localitzeu cinc frases fetes o locucions i expliqueu-ne el significat.
Que si patatim, que si patatam: Vol dir que algú deia moltes més coses de les que ja havia dit anteriorment.
Estar amb l’ai al cor: Vol dir que vivia amb por.
Fer goig: Vol dir que gaudia del moment.
Calmar la tempesta: Vol dir que l’ambient s’ha calmat.
Donar un cop de mà: Vol dir que ajudava a algú.

b) Busqueu cinc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pedra De Tartera
  • Pedra De Tartera
  • Pedra de tartera
  • Traball Catala Pedra de tartera
  • Pedra de tartera
  • tartera
  • Pedra de tartera
  • Pedro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS