Pena De Mort

Páginas: 8 (1971 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2013
La pena de mort

1.Què és la pena de mort?
"Sanció penal que ordena la privació de la vida del delinqüent. Execució que té moltes variants, però en comú ha de matar a qui s'apliqui".
Privació de la vida imposada pels tribunals de l'Estat. La pena consisteix a executar el condemnat.
La pena de mort, és "la sanció jurídica capital, la més rigorosa de totes, consistent a treure la vida a uncondemnat mitjançant els procediments i òrgans d'execució establerts per l'ordre jurídic que la institueix".
1.1 Història de la pena de mort
Al llarg de la història la pena de mort ha estat la pena per excel·lència. Els que han tingut el poder en les diferents èpoques i cultures han trobat en ella un instrument determinant per imposar el seu model social, o per a perpetuar els seus propisprivilegis.
Per reforçar la seva autoritat, no s'han limitat només a l'execució física d'aquells que desafiaven l'ordre establert, sinó que de forma generalitzada, la mort havia d'arribar acompanyada del turment, complint llavors l'execució una triple funció: castigar l’infracció , eliminar físicament l’infractor i advertir la resta de la població dels perills que comporta anar contra l'autoritat.
LaHistòria ens mostra que la pena de mort va ser la pena per excel·lència en el món oriental, en el món grec, en el món romà, que va dominar sense irrupció en l'edat mitjana. És en el segle XVIII quan el càstig capital perd el seu primer lloc en quant a ser sanció majoritària de delictes, en cedir el lloc a la pena privativa de llibertat que es consolida de manera definitiva en aquest període. Elmoviment a favor de l'abolició de la pena de mort no va ser obra dels estats, sinó dels pensadors, intel·lectuals i filòsofs.
En 1789, amb la Revolució Francesa, es fa un pas endavant en la humanització de la pena suprema: la guillotina s'imposa, aquest és un aparell "que sense patir, fa saltar el cap en un tres i no res", per aquests mètode maten a més de 40.000 contrarevolucionaris sota el règimde Robespierre.
Al segle XX la pena de mort es va aplicar a discreció en la majoria de les societats americanes, però, l'exercici indiscriminat del poder per dictadors, que van veure en aquesta situació oportunitats per justificar i consolidar les seves pretensions imperials.
2.Algunes formes d’aplicació de la pena de mort
L'ofegament és un tipus d'asfíxia deguda a la immersió en l'aigua.Cambra de gas: Les cambres de gas s'usen com a pena capital als Estats Units en el passat per executar a condemnats especialment convictes d'assassinat. Cinc Estats (Wyoming, Califòrnia, Maryland, Missouri, Arizona) mantenen tècnicament aquest mètode, però tots donen la injecció letal com a alternativa.
La crucifixió: és un antic i tortuós mètode romà d'execució mitjançant estaques o lligaments dela víctima, generalment nua, a una creu i deixat allà penjant fins a la seva mort.
La decapitació és la separació del cap del cos mitjançant un cop de destral, espasa o ganivet, o mitjançant una guillotina.
Dessagnament: reservat per a alguns delictes especialment cruels, al condemnat se li practicaven ferides de diferent caràcter, gairebé a l'arbitri del torturador, per deixar-lo morir de maneralenta i conscient.
Electrocució en una cadira elèctrica: la cadira elèctrica va ser utilitzada des del segle XIX i especialment durant el segle XX als Estats Units, encara que també es va usar durant un temps durant la invasió nord-americana a les Filipines, per matar els presos polítics.
Afusellament: L'afusellament és la forma d'aplicació de la pena capital en què al reu se li mata mitjançantuna descàrrega de trets.
Forca: l'aparell i al mètode d'execució, consistent en penjar a una persona després envoltar el coll amb una corda.
Injecció letal: La injecció letal és un mètode d'execució que consisteix a injectar per via intravenosa i de manera contínua una quantitat letal d'un barbitúric d'acció ràpida en combinació amb un producte químic paralitzant.
Lapidació: La lapidació és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pel·lícula pena de mort
  • la pena de mort
  • pena de mort
  • Pena De Mort
  • La Pena De Mort Etica
  • peli pena de mort, analisis ètic
  • Reinserció dels presos o pena de mort
  • La mort

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS