pena de muerte

Páginas: 5 (1056 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
LA PENA DE MORT










Introducció

Què és?
La pena de mort o pena capital és l'execució d'un presoner com a càstig per un crim o delicte. Etimològicament, pena capital és el càstig imposat a un crim tan greu que mereix la decapitació.

Història:
L'ús de l'execució formal com a càstig es remunta pràcticament als principis mateixos de la història escrita.  Molts registreshistòrics  indiquen que la pena de mort ha estat part dels sistemes judicials des del principi de l'existència dels mateixos; els càstigs comunitaris incloïen generalment compensació per part de l'infractor, càstig corporal, repudi, exili i execució. La pena de mort ha estat practicada des de molt abans de crist; on en molts registres que s’han trobat indiquen que molt abans que els grecs i  queencara en l’actualitat segueix sent un mètode per el càstig. Des de finals del segle XVIII existeix a tot el món una tendència a emprar formes d'execució menys doloroses, o més «humanitàries». En aquestes dates, per exemple, a França va aparèixer la Guillotina, mentre que el Regne Unit va prohibir la pena de penjament amb esquarterament a començaments del segle XIX. Tradicionalment es practicava elpenjament deixant caure a la víctima des d'una escala, o pujant-la a algun tipus de plataforma que després era retirada (com un tamboret, una cadira, o la part posterior d'un carro), el qual provocava una mort lenta per asfíxia; aquests mètodes van ser substituïts per l'actual, en el que la víctima cau una distància mínima d'un metre, el que disloca el coll, seccionant la medul·la espinal i causantla mort gairebé en l'acte.
Als Estats Units es van introduir la cadira elèctrica i la cambra de gas com a mètodes d'execució més humanitaris que la forca, però han estat gairebé totalment desplaçats en favor de la injecció letal, que al seu torn ha estat criticada com a massa dolorosa. Malgrat tot, alguns països encara empren mètodes de penjament «lent», decapitació per espasa i fins i totlapidació.
A partir de 1995 es va començar a suggerir en diferents mitjans l'ús de l'asfíxia per nitrogen com a mètode d'execució, però al dia d'avui no s'empra a cap país.
La pena de mort al mon:

Almenys des de la Segona Guerra Mundial existeix una tendència clara a nivell mundial cap a l'abolició de la pena de mort. En 1977, 16 països eren abolicionistes de facto, quantitat que ascendeix en el2007 a 128: 89 països han abolit la pena capital per a tots els crims, 10 per a tots excepte sota circumstàncies especials (generalment en estat de guerra), i uns altres 29 fa més de 10 anys que no l'apliquen. 69 països encara contemplen la pena de mort dins de la seva legislació; alguns d'ells permeten la seva aplicació a menors de 18 anys. La República Popular de la Xina va realitzar més de 3.400execucions en el 2004, més del 90% del total mundial. Encara que en alguns casos s'empra un escamot d'execució, la Xina ha decidit recentment que totes les execucions es realitzin mitjançant injecció letal. Iran va realitzar 159 execucions en el 2004. En els Estats Units d'Amèrica, Texas és l'estat que més execucions realitza, amb 370 entre 1976 i 2006. Singapur és el país amb més execucions 'percapità' ' del món, amb 70 penjaments per a una població de prop de 4 milions, i té, junt amb Japó, la menor taxa d’assassinats. L'any 2006, es van realitzar execucions a 25 països.
















Noticia


Jon Venables y Robert Thompson:
Els dos joves tenien 10 anys quan van cometre el crim, un dels més aberrants de la història del Regne Unit, per la curta edat dels autors il'acarnissament amb què van torturar a la seva víctima abans de matar-la. El matí del 12 de febrer de 1993 tots dos van faltar a l'escola i van anar a un centre comercial de Bootle, a Merseyside. James Bulger estava jugant davant de la carnisseria, on havia entrat seva mare, Denise. Quan Thompson i Venables li van parar la mà el nen, curiós i de naturalesa jovial, no va pensar dues vegades. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pena de muerte
  • pena de muerte
  • la pena de muerte
  • Pena de muerte
  • Pena De Muerte
  • La Pena De Muerte
  • Pena De Muerte
  • PENA DE MUERTE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS