pene

Páginas: 20 (4924 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
Desamortització: acte jurídic pel qual els béns de mà morta tornen a la condició de lliures.
Isabel II: Filla de Ferran VII i successora seva. La successió de Ferran VII va provocar la 1a Guerra Carlina que va enfrontar als absolutistes favorables de Carles Maria Isidre i els liberals partidaris d’Isabel II. Va arribar al poder sent un infant i la seva mare Maria Cristina, va actuar com aregent.
Bullangues: revoltes de caràcter popular que es van produir als anys 30 del S.XIX a Catalunya durant el govern de Martínez de la Rosa degut a una situació de crisi.
Guerra dels Matiners: 2a guerra carlina a Catalunya entre 1846 i 1849. Comença el 1846 amb l’aixecament de Benet Tristany per part carlina que anaven contra el govern moderat de Narvaez i volien evitar la implantació de reformessocials, econòmiques i polítiques per part dels mateixos moderats.
Milícia Nacional: organització de ciutadans o grup armat format per voluntaris que tenien la capacitat per a fiscalitzar les autoritats i resistir-se als seus mandats si els consideraven inadequats.
Moderats: grup polític liberal formats per terratitents, comerciants, noblesa, clergat i militars que volien un canvi en el sistemapolític mesurat, discret. Defensaven la sobirania compartida, dret de la propietat com a garantia d’ordre, sufragi censatari restringit, drets col·lectius limitats i la confessionalitat de l’estat.
Progressistes: grup polític liberal que volien reformes polítiques més radicals. Estava format per petita i mitjana burgesia, classes mitjanes militars i sectors populars. Defensaven la sobiranianacional, el dret de propietat, sufragi censatari, amplis drets individuals, predomini de les corts i una reforma agrària i la limitació del poder de l’església i la noblesa.
Carlisme: moviment polític a Espanya que es presentava com una ideologia tradicionalista i antiliberal. El seu objectiu era la defensa d’una monarquia absoluta i el manteniment de l’antic regim.
Mª Cristina: mare d’Isabel IIque va actuar com a regent a Espanya durant el 1833 fins el 1840. Finalment va ser substituïda per Espartero .
Espartero: progressista, militar i autoritari que va adquirir la regència d’Espanya despres de la Dimisio de MªCristina. Governava de manera autoritària i això va fer que s’aixequessin revoltes en contra seu cosa que el van portar a la seva dimissió el 1843.
1ª guerra carlina: 1833-1839Al nord peninsular. Els carlins son partidaris de Déu, pàtria i furs, i són recolzats pels pagesos, l’església i els absolutistes. Zumalacarregui es el líder carlí (transaccionista) i Cabrera (intransigent). Els transaccionistes volen acabar amb la guerra pactant amb Isabel i els intransigents volen acabar amb els liberals. Finalment Maroto (substitut de Zumalacarregui) signa amb Espartero elpacte de Bergara.

Intervenció a Mèxic: intervenció de l’exercit espanyol a Mèxic juntament amb França i Anglaterra durant el govern d’O’Donell per aconseguir prestigi internacional.

Intervenció a Indoxina: expedicions juntament amb Franca cap a la Indoxina durant el govern d’O’Donell per aconseguir prestigi internacional.


Guerra del Marroc: Campanyes al Marroc durant el govern d’O’Donellper aconseguir prestigi internacional, victòries a Tetuan i a Castillejos. S’acaba amb la Pau de Wasrad.

Jamància: Revolta republicana i progressista que va tenir lloc a Barcelona al 1843 contra el governs d’Espartero. La gent tenia molta gana. (Jamancia = tenir gana).

Mendizabal: Va governar Espanya el 1835, era liberal progressita. Va formular diverses reformes: enfortir les milíciesnacionals, decret de desamortització (base de la reforma agrària per aconseguir nous recursos per guanyar la guerra), la subhasta pública dels bens de l’Església i bens comunals. El radicalisme progressita va provocar la seva destitució.

Carles Mª Isidre: Segon fill de Carles IV i germà de Ferran VII, en morir Ferran, es converteix en candidat per assumir el tro, però Isabel II és qui ho fa. És...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Penes y Penes
  • Mi pene
  • Pene
  • Penas
  • El Pene
  • pene
  • penes
  • mis penas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS