penedad

Páginas: 15 (3668 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
Mar i cel, d’Àngel Guimerà

Aspectes a tenir en compte a l’hora d’analitzar Mar i cel


El Romanticisme i la tragèdia. L’aportació d’Àngel Guimerà a la tragèdia romàntica. Carlos, Sebas, Garcia
Aspectes neoclàssics, romàntics i realistes a Mar i cel. Artur, Joan i Gerard
La presentació dels personatges: els indicis i els comentaris del primer acte. Víctor i Jan
La relació d’Osman iMahomet amb les dones: el paper de l’anticipació. Olga i Èlia
El significat dramàtic i ideològic de Joanot. Borja Santano i Sara Sobrevals
La identitat i l’amor en Saïd. Els impulsos eròtic i maternal en Blanca. Yuli, Mar, Blanca
La religió com a fanatisme. Mestissatge, tolerància i fraternitat en relació als dos bàndols en conflicte. Pau, Sergi
El valor del sacrifici. Susana, Clàudia, Maria M.Paula
Col·loquialisme i formalitat en la llengua dramàtica. Marta i Mireia
ESTRUCTURA DE LA PRESENTACIÓ
Plantejament teòric del concepte 1minut
Reconeixement



MAR I CEL

Mar i Cel és una obra de teatre escrita per Àngel Guimerà l'any 1888.

Es tracta d'un tragèdia romàntica escrita durant la primera etapa de Guimerà com a escriptor, que arriba fins l’any 1890. Està escrita en vers iés de tipus historicoromàntic. En ella ja s’aprecien els trets principals del seu teatre com, per exemple, els conflictes interns dels personatges, que es mouen en ambients romàntics.

L’acció de Mar i Cel se situa en alta mar durant la primera meitat del segle XVII. L'obra explica l'amor impossible entre un pirata musulmà i una noia cristiana. L'obra teatral compta amb tres actes i està escritaen decasíl·labs blancs.
TEMA DEL LLIBRE
La idea central que l'autor transmet és una observació sobre com dues persones de creences diferents són capaces d'estimar-se, deixant a una banda les seves diferències, com seria en aquest cas la seva religió i la seva manera de viure.

ARGUMENT

Primer acte

Per a començar es fa una petita introducció situant els fets que desprès marcaran l'obra,l'expulsió dels moriscos.  

Saïd és el capità d'un vaixell de corsaris algerians, que han fet presoners a un grup de cristians després d'assaltar la seva nau. Saïd, com el mateix Guimerà, és un mestís, el seu pare era musulmà i la seva mare cristiana, vivien tranquil·lament a la Península Ibèrica. Com que van matar el seu pare, la mare va decidir marxar amb l'expulsió dels moriscos de 1609.Som en alta mar i en un vaixell de corsaris que acaben de guanyar una batalla i han aconseguit un gran botí, un grup de cristians. Els pirates musulmans tenen presos a unes persones cristianes, d'alts càrrecs a Espanya. Saïd, l'arraix, està greument ferit i sabem que Ismul, el metge, és mort i que l'única que el pot atendre és Blanca, la presonera cristiana que anava per a monja. Saïd ordena queli portin la cristiana perquè li curi les ferides. Entre els corsaris es destaquen els següents: Hassèn, la mà dreta de Saïd, fidel com un gos; Malek, rival en el poder sobre el vaixell i Joanot, personatge que es manifesta ambigu i demostra la seva gran enyorança del món cristià. 


Entre els cristians, a part de Blanca, apareixen Carles, el seu pare, i Ferran, cosí de Blanca i enamorat d'ellades de la seva infantesa, abans de fer-se novícia. Agraït per la cura, Saïd li otorga a Blanca més privilegis que a la resta de presoners i amb el temps s'enamora d'ella. A través de les trobades per curar Saïd, Blanca ha sentit aparèixer dins seu un sentiment d'amor - compassió que la fa sentir molt culpable. Decideix matar-lo amb el seu punyal però no pot. Just en aquell moment entra unpirata. Després d'estar discutint ell explica a Blanca la seva història de quan era petit i de per què va acabar exercint com a corsari (a l'obra en aquest moment es pot apreciar un indici que hi haurà amor entre aquests personatges, Saïd i Blanca). Quan Saïd li explica a Blanca la història dels seus pares, l'emociona fins a fer-la plorar i ella comprèn que també s'ha enamorat de Saïd, sentiment que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Parque Nacional Peneda-Gêres. Matogueiras E Rochedos
  • Estudio Básico Para La Implantación De Viñedos En Parcelas De La Región Del Penedés Y La Puesta En Marcha De...

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS