penelogia

Páginas: 29 (7129 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
[Escribir el nombre de la compañía]
Francesc Ferrer i Guardia i l’ Escola
(Setmana Tràgica)

































Context Històric, condicions de vida i treball en la Barcelona de 1909

Si parlem de la societat i les condicions d’aquest moment tant como de vida com també en la relació de obrers i govern(inclòs l’església com a part principal del’estat) podem dir que n’hi ha una clara desestabilització en quant a relació i enteniment de les classes socials i les del govern.

En primer lloc, hi governava Alfons XIII com a monarca i Antonio Maura en el govern. Degut al desastre del 98 per les pèrdues de Cuba i Puerto Rico, Espanya no s’havia recuperat d’aquest cop s’encontrava un sistema polític conservador i liberal que llavor ningú esmantenia estable en el govern per molt temps. Els obrers comencen a tomar consciencia i comença a sorgir el moviment obrer en les zones industrials de Barcelona i d’aquest sorgeix la Solidaritat Obrera, una confederació socialista, anarquistes i republicans que va néixer al rebutgi de Solidaritat catalana de Maura.

Els governs liberals de la dècade s’enfrontaven amb el problema de les ordenesreligioses(amb conveni del vaticà) en mig de una pressió social notable, això es suma les manifestacions catòliques i un anticlericalisme popular que va espatllar en la setmana tràgica. L’estat garantisava les condicions jurídiques per la practica de qualsevol religió però mai es plantejo la separació d’església -Estat (aquesta es la posició del parlament república governamental dins de la uniórepublicana). L’església va donar un pas nou al model del catolicisme de caràcter obertament militant, participatiu i que contractava amb els modes tradicionals d’afirmació catòlica. Com a conseqüència es crea un moviment anticlericaliste que van a replicar moviments diferents

Catalunya amb la gran industrialització els nobles van perdre progressivament els privilegis socials i econòmics mentreque la burgesia guanyava poder social i econòmic, però la burgesia catalana estava igualment en un lloc poc influent perquè Espanya seguia en gran part amb la agricultura.
A Catalunya es on es va concentrar la part mes important del proletariat Espanyol fent que a Catalunya hi hagués la forca mes gran de associacions obreres.
Les classes dirigents:
La noblesa terratinent: Que havien perdut elsdrets socials, tenia molta influencia per les terres que tenien, però al final del segle XIX no es van poder adaptar al capitalisme que el país anava adoptant mes i mes, així que al final, es van arruïnar-se i tenien que vendre les terres que posseïen.
La nova classe emergent era la burgesia que juntament amb la noblesa compartia el poder social. La burgesia era propietària de la industria lesgrans empreses i els bancs. També la burgesia adquirirà un gran poder terrenal, ja que compra els terrens dels nobles que estaven arruïnats.
El proletariat: Es concentraven en les zones mes industrialitzades del país, (Catalunya, Madrid, País Basc, Astúries). Tenien unes condicions de vida molt deplorables i vivien en uns barris que no tenien infraestructures. Això va facilitar, de formaprogressiva i al llarg de tot el segle, la seva presa de consciència i la seva organització.
La pagesia: Eren la part majoritaria de la població espanyola del segle XIX i la seva condicio de vida va ser força inestable. A molts llocs no tenien terres o aquestes eren insuficients per matenir una familia, per aixó treballen per uns salaris molt baixos. Aixo probocava moltes revoltes als camps, i ambl`objectiu de controla-ho es va formar la Guardia Civil. A Catalunya, les condicions de vida dels pagesos eren molt més bones que a la resta de l’Estat ja que tenien contractes d’arrendament a llarg termini























Causes de la Setmana Tràgica.

conseqüències polítiques.
Política en els anys 1902-1917:
Va a ser un període de continua crisis, s'inicia el 1902,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Penelogia
  • penelogias
  • penelogia
  • penelogia
  • penelogias
  • Penelogías
  • Obra Penelogias
  • Obra: penelogias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS