Penes

Páginas: 10 (2444 palabras) Publicado: 6 de abril de 2011
Mirall trencat és una novel·la dividida en tres parts, que narra el principi i el final d'una família, els Valldaura-Farriols, que representen un temps i un país concret.
La primera part, formada per divuit capítols, té una funció de presentació tant pel que fa als personatges com pel que fa a l'escenari, per tant la narració de fets i esdeveniments hi són predominants. Es presenten elsfundadors de la família: Teresa Goday i Salvador Valldaura, personatges que pertanyen a un món burgès. Comença amb un embolic per part de la Teresa per l'assumpte de la venta d'una agulla seva per ajudar la seva antiga família, de la qual el seu marit, Nicolau, no en sap res.
Mor aquest i la Teresa es casa amb en Salvador Valldaura, que havia tingut una relació amb una violinista que es va suïcidar. EnSalvador compra una torre a sant Gervasi amb un jardí enorme i tenen una filla, la Sofia.
Els Valldaura tenen una finca a Vilafranca i la Teresa no vol que en Salvador la vengui a un amic de la família, en Joaquim Berguedà.
El temps passa. En Salvador mor i la Sofia creix i es casa amb l'Eladi Farriols, que resulta que té una filla d'una altra relació, però la parella adopta la nena com si fosseva. Aquests creixen junts amb els fills de la parella, el Ramon i en Jaume en torn de la seva institutriu, la Rosa.

La trama principal gira entorn de la Teresa. Aquesta dona, d'origen humil, es casa amb un home molt ric i molt més gran que ella, Nicolau Rovira, i d'aquesta manera aconsegueix formar part de l'alta burgesia de la Barcelona d'aquella època (principis de segle XX). La Teresa,però té un fill d'una relació anterior amb Miquel Masedéu, que estava casat amb una altra dona. El fill es deia Jesús i després de viure amb una tia de la Teresa passa a viure amb en Miquel i la seva dona. Per tal d'ajudar al seu fill, la Teresa ven alguna joia que li ha regalat en Nicolau sense que aquest sopiti res. Passat un temps, en Nicolau Rovira mort i la Teresa hereta una gran fortuna.
Alcap d'un temps, la Teresa es casa amb en Salvador Valldaura, un home que havia tingut una relació amb una violinista a Viena fins que la noia es suïcidà. El Salvador compra una torre immens a una de les parts més riques de Barcelona; Sant Gervasi. Aquesta torre té un bosc enorme, una bassa i fins i tot una gran gàbia en la qual en Salvador hi fa posar faisans i paons entre d'altres aus. La parellaresideix a París fins que la Teresa queda embarassada. Tenen una nena que es dirà Sofia. Tot i que en Salvador no sospita res, la Teresa li és infidel amb Amadeu Riera, un notari molt famós i amic del seu espòs.
Al mateix temps, en Jesús Masdéu es vafent gran i sovint va a veure la seva Teresa, que li acostuma a donar dolços i diners ja que ell és el seu fillol. Amb el temps, en Jesús acabaràvivint força malament i es dedicarà a pintar parets en un primer moment, i quadres en un segon lloc.
El temps va passant i la Sofia es comença a fer gran i la comença a tenir els primers pretendents. Tot i que un tal Lluís Roca la busca, ella passa d'ell i s'enamora de l'Eladi Farriols, un noi molt maco i simpàtic. L'Eladi treballa fent de dependent a una botiga d'alta costura de la qual la Teresan'és una clienta habitual i ho comença a ser també la Sofia. La relació és bona però, quan es decideixen de casar-se, la mort inesperada d'en Salvador Valldaura fa que la Teresa vulgui conservar el dol durant dos anys. És durant aquest període quan l'Eladi té una relació secreta amb una cantant molt famosa Coneguda amb el nom de Lady Godiva i, després de quedar-se aquesta en estat, l'Eladi liexplica la veritat i la Sofia accepta de tenir la filla a casa, que es dirà Maria.
El matrimoni té dos fills, en Ramon i en Jaume successivament. El gran s'entén molt bé amb la Maria i entre els dos fan la vida impossible a en Jaume. Davant la passivitat i la impotència de la seva cuidadora, la Rosa, en Jaume, prim i esquifit, explica tot el que li fan els seus germans a la Teresa, que ja no pot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Penes y Penes
  • Mi pene
  • Pene
  • Penas
  • El Pene
  • pene
  • penes
  • mis penas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS