Pensament Polític Jordi Pujol

Páginas: 25 (6220 palabras) Publicado: 17 de julio de 2012
ÍNDEX:



1. ANTECEDENTS; INTRODUCCIÓ 1




2. FORMACIÓ I INFLUÈNCIES DE JORDI PUJOL 3




- Mestres

- Lectures




3. IDEARI DE JORDI PUJOL I CDC 9




4. OBRA DE GOVERN DE JORDI PUJOL15




- Contradiccions

- Fracassos

- Èxits

- Evolució




5. CONCLUSIONS 21




6. BIBLIOGRAFIA 22




7. ANNEXES23







1- ANTECEDENTS, INTRODUCCIÓ

Per comprendre bé el sentiment i ideologia nacional catalana, igual que el pensament polític de Jordi Pujol i el seu entorn, és important abans conèixer alguns dels referents històrics més significatius que caracteritzen, influeixen i han donat forma al nacionalisme i al catalanisme polític:

1. ElsDecrets de Nova Planta: la imposició d’aquests establiren que els territoris de la corona d’Aragó passarien a ser regits segons les lleis i els costums de Castella. Tal fet suposà la mort jurídica de la corona i l’afebliment de la seva consciència nacional. En aquest període (1716), començarà una lluita política contra el català fins el punt que se’n prohibirà el seu ús en l’administració dejustícia i s’aboliran les institucions catalanes[1].




2. La industrialització: Durant el segle XVIII, l’economia catalana passà de la producció agrícola i de manufactures per a l’autoconsum local a la comercialització dirigida a mercats més amplis. Tot i la pèrdua de la major part de l’imperi colonial espanyol i per tant, d’una àmplia possibilitat comercial, l’economia catalana anirà evolucionantgradualment fins el segle XIX, moment en el qual Catalunya esdevingué ja un territori econòmicament desenvolupat dins una Espanya que durant el mateix segle no assoliria els paràmetres d’una economia industrial. Aquest desenvolupament econòmic que diferenciava Catalunya de la resta d’Espanya va ser la base material sòlida damunt de la qual s’edificaria la Renaixença.




3. La Renaixença:Paral·lelament, en el mateix context d’industrialització i degut a la marginació política i la diferenciació entre Catalunya i la resta d’Espanya, tant econòmica com d’identitat, sorgeix un nou moviment on es reflexa un sentiment nacional català, la Renaixença, definida com un corrent principalment literari molt influent en la política el qual dóna lloc a un període de gran importància pelcatalanisme, ja que fou la base de la recuperació del català com a llengua literària,a la vegada que serà la preparació de l’ambient en què va néixer el nacionalisme català.




4. Aparició del catalanisme polític: durant el primer terç del segle XX, el catalanisme, que fins aleshores havia tingut el suport d’intel·lectuals, professionals liberals i dependents de comerç, va aconseguir l’adhesió demolts propietaris rurals, fabricants i botiguers. Les manifestacions del catalanisme es poden veure reflexades en l´aparició de partits polítics com la Lliga Regionalista[2] o el Partit Republicà Català[3] així com en la creació de la Mancomunitat[4].







5. La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) a Catalunya, significà la supressió de la mancomunitat i la lluita de la dictadura contrael nacionalisme català republicà, la qual va prohibí des de partits i institucions autòctones fins a l’ús de la llengua i les banderes catalanes en l’administració i en la vida pública. La política anticatalana provocà que alguns grups catalanistes organitzessin atemptats i complots contra la dictadura (el més destacat va ser el projecte d’invasió del Principat des de la Catalunya Nord que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pujol
  • Politic
  • Politic
  • pensament
  • Politic
  • Pensament
  • politicad
  • Politic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS