Per Què La Revolució Industral Va Passar a Gran Bretanya?

Páginas: 5 (1071 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2011
La denominada Revolució Industrial va tenir el seu origen a Gran Bretanya des de mitjan segle XVIII.

Per què va tenir lloc primer a Gran Bretanya i no en altres països?

Factors polítics

Un règim polític estable, una monarquia liberal, que des del segle XVII va ser el seu sistema polític i això va fer que s’acabessin d’una vegada els obstacles que l’Antic Regim creava pel creixementeconòmic (mentre en altres països d'Europa es reforça la monarquia absoluta), i que es mantenia lliure de les revolucions que afligien a altres països europeus.
Va haver-hi una revolució liberal al 1688 anomenada la Gloriosa. La gloriosa va establir una monarquia en la qual el poder executiu era ostentat pel Rei, passant el legislatiu a les mans d'un Parlament integrat en la seva majoria perpropietaris. Es va crear d'aquesta manera un marc institucional que va estimular el creixement econòmic en donar lliure mobilitat als factors productius perquè el mercat els assignés de manera eficient i en establir lleis favorables a les iniciatives empresarials.
Les nombroses guerres en les quals es va veure embolicat el Regne Unit durant els segles XVIII i XIX no van provocar danys en territoribritànic. El fet de ser una illa va actuar en aquest sentit com una barrera de protecció a la qual s'unia el desenvolupament d'una poderosa flota de guerra que va mantenir la seva hegemonia mundial durant els segles XVIII i XIX.
L'existència d'una moneda estable i un sistema bancari organitzat: el Banc d'Anglaterra va ser creat ja en 1694.
Aquestes condicions no es van donar en altres països europeusfins a finals del segle XVIII.

Factors socials

L’increment sostingut de la capacitat per produir aliments per part de l'agricultura britànica que va conèixer un important desenvolupament, la denominada revolució agrària, des de l'aprovació de lleis que permeten l'encerclament de les propietats. Van aparèixer els Yeoman que és un terme anglès per referir-se a pagesos terratinents durantl'Edat Mitjana d'Anglaterra que tenien una bona posició econòmica. En l'escala social els yeomen es trobaven una mica per sota dels Gentry i per sobre de la de propietari d'una casa. Eren pagesos lliures. Va arribar la llibertat de vendre terres durant la reforma anglicana. A partir d’aquí va aparèixer la venta pública de terres de l’església Catòlica que van passar a mans dels landlords (alta noblesa)i de la Gentry (petita noblesa, comerciants, alts funcionaris i militars).

Existència d'una abundant mà d'obra. La població britànica va créixer a gran ritme a causa fonamentalment dels canvis en l'agricultura: el subministrament constant i creixent d'aliments va acabar amb les crisis demogràfiques. Part d'aquesta població en creixement va emigrar a les ciutats i va formar treballadorsindustrials.

Abundància d'emprenedors entre els comerciants i els grans propietaris de terra. Una aristocràcia que permet i premia les innovacions i la creació de riquesa, en contrast amb la noblesa d'altres països, més tradicional, apegada a la terra i que menysprea qualsevol forma de treball productiu.


Factors econòmics
Abundància de capitals, procedents, en part, del domini comercialbritànic, doncs des del segle XVII la marina mercant britànica va ser competència directa pels holandesos i es va fer amb el control de bona part dels intercanvis comercials d'altres continents amb Europa. El comerç de productes com el te o el tabac, i el tràfic d'esclaus, va permetre la creació d'enormes fortunes, en mans de comerciants i banquers. Aquest comerç colonial proporcionava a Gran Bretanyamatèries primeres i mercats on vendre els seus productes manufacturats. La major llibertat econòmica a causa de la debilitat relativa pel que feia a altres països d'organismes com els gremis que suposaven un fre a qualsevol innovació en les activitats industrials. No va ser casual que un britànic, l'escocès Adam Smith, autor de la Riquesa de les Nacions, fos qui fes la més destacada i influent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL TEMPS NO PASSA PER MONTMARTRE
  • Revolució industral
  • la muerte se va a granada
  • Es psicología pero no te va a servir :B
  • El país val mal pero la economía va bien
  • Per què Espanya no es va industrialitzar plenament al segle XIX?
  • Vivimos La Tercera Gran Revoluci N Humana 2
  • Un Article Curt Sobre Els Passos A Seguir Per Obrir Una Franqu Cia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS