Pericles i La Il·Lustració

Páginas: 2 (435 palabras) Publicado: 4 de abril de 2012
Pericles i la il·lustració grega

Pericles és un polític i orador atenès.Membre de família aristocràtica , Pèricles va ser deixeble dels filòsofs Anaxàgores de Clazómenes, Protàgores d'Abdera iZenón d'Elea. Mogut pel seu amor a les lletres, va finançar al 472 aC la representació de la tragèdia d'Èsquil els perses.
Cap als trenta anys, Pèricles va iniciar la seva carrera política dins delpartit democràtic d'Efialtes i, quan aquest va ser assassinat , va assumir la direcció i va fer aprovar per l'Assemblea d'Atenes una sèrie de reformes que accentuaven el caràcter democràtic de l'Estatatenès , tot i l'oposició de l'oligarquia.
Així mateix, Pèricles va finançar la construcció de la major part de temples que componen l'Acròpolis, per a portar-ho a cap va convocar a artistes tandestacats com Calícrates i Ictinos, arquitectes del Partenó, el gran escultor Fidias, autor de les escultures i relleus que decoren aquest mateix temple , com el famós Fris de les Panatenees, i Policlet, quiva saber expressar l'ideal de la bellesa física en les seves estàtues de joves atletes, com el Dorífor. Per tots aquests motius, el segle V a C ha estat anomenat «el segle de Pèricles.
Al segle V a.C. la ciutat d'Atenes es converteix en la polis que reuneix més poder polític i econòmic. Pèricles amplia la democràcia a tots els que tenen l'estatus ciutadans i la converteix en la forma de governon el poder de la paraula cobra la major importància.
Reunits en assemblea a la plaça pública els ciutadans debaten els assumptes de la ciutat. D'aquesta manera la filosofia dóna un gir antropològicpassant de la recerca natural a centrar la seva reflexió sobre l'ésser humà i la seva vida en societat (ètica i política). En tots els àmbits del saber i de les arts Atenes assoleix el seu màximesplendor cultural i es converteix en centre d'atracció per als intel·lectuals de totes les poleis de Grècia.
Aquests nouvinguts, als quals se'ls denominarà sofistes, es convertiran en els primers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kant i la Il·lustració
  • Història de les idees estètiques: il·lustració a frança i anglaterra
  • La Il·Lustració
  • pericles
  • Pericles
  • Pericles
  • Pericles
  • Pericles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS