Peronella D'Aragó

Páginas: 2 (335 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2014
Peronella I d’Aragó
?, 1136 —Barcelona?, 1173
Reina titular d’Aragó i comtessa de Barcelona, muller del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i filla del rei Ramir II d’Aragó.
Quantenia un any fou promesa al comte de Barcelona, que en tenia vint-i-tres, el qual es féu càrrec del govern d’Aragó (1137). Després d’un primer fill, de nom Pere, nascut el 1152 i que moríinfant, el 1154 en tingué un altre, anomenat Ramon, que regnà amb el nom d’Alfons. Seguiren dues filles, Dolça i Elionor, un segon fill (Alfons) mort infant i dos fills més: Pere (desprésanomenat Ramon Berenguer, comte de Provença) i Sanç, comte de Cerdanya, regent de Provença i regent de Catalunya-Aragó. Ramon Berenguer IV, en morir, li llegà el comtat de Besalú i la vall deRibes.

En els primers mesos del regnat d'Alfons I, Peronella actuà al costat del seu fill, però sembla que els aragonesos la induïren a retirar-se, cosa que féu després de cedir a aquellstots els seus drets el 1164 a Barcelona. En el seu testament, jurat a Sant Just de Barcelona, disposà el seu enterrament a la seu d’aquesta ciutat. Alguns historiadors li donen el nomd’Urraca, que sembla haver-li estat adjudicat quan la volien casar amb l’hereu d’Alfons VII de Castella.



Matrimoni i descendents
La noblesa aragonesa rebutjà el casament de Peronella amb elfill Alfons VII de Castella, temerosos de caure sota el domini de Castella. Des del 24 d'agost del 1136, a l'11 d'agost del 1137 es va forjar un pacte entre Ramon Berenguer IV de Barcelonai Ramir II d'Aragó per tal de casar al jove comte de Barcelona amb la filla del rei, Peronella d'Aragó, que tenia un any d'edat.
Es van casar l’agost de l’any 1150, perquè la Peronellahavia just feia pòc, complert els 14 anys que era l’edat en que l’esglesia permetia el matrimoni. I Ramon Berenguer IV es va casar amb 36 anys. Entre ells dos es portaven 22 anys!
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Corona d'Aragó, segle XIII
  • El drolisme (peronella)
  • Consell d'Aragó
  • Caterina d'Aragó
  • La corona d'aragó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS