Peste Negra

Páginas: 17 (4013 palabras) Publicado: 15 de abril de 2012
ÍNDEX

La pesta negra …………………………………………………..……….. pàg 1.
Tipus de pesta ……………………………………………….. pàg 1, 2, 3, 4 i 5.
Propagació de la enfermetat …………………………..…… pàg 5, 6, 7, 8 i 9.
Qui està en risc? …………………………………………………….…… pàg 9.
Teories contradictòries ................................................................ pàg 9 i 10.
La Pestaavui.............................................................................. pàg 11 i 12.
Mapa……………………………………………………………..……….. pàg 13.
Pensaments de la població sobre la pesta ……………………… pàg 13 i 14.
Webgrafía……………………………………………………………..…. pàg. 15.
Conclusió …………………..…………………………………………….. pág 15.






















LA PESTA NEGRA

Nom donat pels coetanis (i acceptat pels historiadors) a l'epidèmia de pesta queassolà Àsia i Europa des de mitjan s. XIV al començament del XV.
La freqüència de lea malaltia (amb el color fosc de la sang) al coll, tòrax i membres, així com el desenllaç sempre tràgic de la malaltia, foren la causa dels noms "pesta negra" i "mort negra", corrents des del principi de l'epidèmia. Originada a l'Extrem Orient, arribà a Constantinoble l'any 1347 i s'estengué ràpidament pelspaïsos llatins, via Gènova i Marsella. Tant l'Àfrica del nord com l'Europa central i nord van ser afectades en poc temps més tard, l'any 1350 tot el món de l'època es trobava infectat, amb xifres de mortalitat que en alguns llocs superava els dos terços dels habitants. L'epidèmia fou tan devastadora perquè l’incidí sobre una població desnodrida i debilitada després de molts anys d'adversitatsmeteorològiques, males collites i fam. D'altra banda, les tortures duren molts anys fins el sVI. El nombre de víctimes durant els primers deu anys (els més adversos) ha estat calculat aproximadament en 48 milions (25 per a Europa i 23 per a Àsia).
La pesta és causada pel bacteri Yersinia Pestis que es contagia per les puces amb l'ajuda de la rata negra (Rattus rattus) - que podríem anomenar “la rata declaveguera.”



TIPUS DE PESTA

La pesta pulmonar és una de diverses formes de pesta, que poden ocórrer de manera separada o en combinació, depenent de les circumstàncies Passa quan la Yersinia Pestis infecta els pulmons. Aquest tipus de pesta pot propagar-se de persona a persona a través de l'aire. La pesta pulmonar també pot propagar-se en inhalar la Yersina Pestis suspesa en les gotesminúscules que es formen en les vies respiratòries d'una persona (o animal) que pateéis la pesta pulmonar. Per infectar-se d'aquesta manera, en general es requereix que una persona estigui en contacte directe i proper amb una persona o animal malalt. La pesta pulmonar també pot donar-se si una persona que sofreix de pesta bubónica o pesta septicémica no rep el tractament pertinent i el bacterientra als pulmons. 

[pic]


La pesta bubónica és la pesta més comuna. Això ocorre quan una puça infectada pica a una persona o quan aquesta s'infecta amb materials contaminats que entren per algun tall en la pell. Als pacients se li inflen i els hi fan mal els ganglis (anomenats bubons), tenen febre, mal de cap, esgarrifances i se senten febles. La pesta bubónica no es propaga d'una persona auna altra. 

[pic]

La pesta septicémica succeix quan el bacteri de la pesta es multiplica en la sang per si sola o a conseqüència d'una complicació de la pesta pulmonar o bubónica. És dóna quan de la mateixa manera que es dóna la pesta bubónica, però, no es formen bubons. Els pacients presenten febre, esgarrifances, prostració, xoc i hemorràgia en la pell o en altres òrgans. La pestasepticémica no es propaga d'una persona a una altra.
[pic]

Sintomes Bubónics: Es presenten 2 a 7 dies després d'haver pres contacte amb el bacteri.
Aquests inclouen febre alta (37 a 40.9ºC), esgarrifances, mal de cap, nàusees, vomits sanguinolents, hipersensibilitat a la llum, convulsions, miàlgia, irritació en la gola, diarrea, restrenyiment, formació d'una capa blanca en la llengua, dolor,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la peste negra
  • La peste negra.
  • La Peste Negra
  • La peste negra
  • Peste Negra
  • Peste negra
  • peste negra
  • Peste negra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS